Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane
Osnovni namen dneva slovenske hrane, v okviru katerega poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos obeležujemo 18. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja.
Za dobro hrano so zaslužni pridelovalci in predelovalci
Glavni cilj razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Tradicionalni slovenski zajtrk nas opominja, da je hrana, pridelana in pripravljena na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža in okusnejša. Kakovostnejša je od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.
V vzgojno-izobraževalnih ustanovah bodo otroci zajtrkovali lokalna živila
Sporočilo o pomenu lokalnega želimo predati več kot 270.000 otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah, ki bodo ob dnevu slovenske hrane zaužili zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Pomembnoje, da so vse sestavine pridelane oziroma predelane v Sloveniji, javni zavodi pa bodo tudi letos lahko uveljavljali možnost povrnitve stroškov za nakup teh živil.
S to potezo spodbujamo šole in vrtce k vzpostavljanju stikov z bližnjimi kmetijami, domačimi živilskimi podjetji in zadrugami z namenom, da vzpostavili dolgoročnejše sodelovanje. Če bodo naše kmetije imele zagotovljen odkup svojih pridelkov in izdelkov, bo podeželje ostajalo poseljeno, povečevala se bo naša samooskrba s hrano in kulturna krajina bo ostajala nespremenjena.
Vabljeni tudi k nakupu lokalnih dobrot na posebni tržnici
V petek, 18. novembra, ste vabljeni, da v avli poslovnega objekta DC22 na Dunajski cesti 22 v Ljubljani obiščete tržnico, kjer bo na voljo obilo slovenskih lokalnih izdelkov.
Ne le šole in vrtci, ne le en dan
S sporočili dneva slovenske hrane želimo doseči tudi druge javne zavode – srednje šole, domove za ostarele, bolnišnice in druge institucije. Dobra in kakovostna hrana iz domačega okolja naj doseže čim več krožnikov.