Učilna okusov pri Zmajskem mostu | Zgodbe o naši super hrani

Učilna okusov pri Zmajskem mostu

Konec junija smo pisali o svečanem odprtju Tržnice pri Jurmanu, ki je potrošniku na ljubljanskih Fužinah omogočila hiter in udoben dostop do kakovostne lokalne hrane. Očitno je zadružniški princip “dopremljanja” cenovno ugodne robe v urbane centre med našimi bralci sprožil veliko zanimanja, saj je šlo za enega najbolj branih prispevkov v zgodovini našega portala!

Upamo, da bodo ti isti bralci in še kak nov za povrh zastrigli z ušesi ob novici, da je Tržnica pri Jurmanu dobila sestrično na Plečnikovi tržnici v Ljubljani. Sedmega novembra so namreč tam v imenu Konzorcija biotehniških šol Slovenije trije njegovi šolski centri odprli Učilno okusov – prodajno-degustacijski lokal slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov.

Spomnimo se: pri Konzorciju biotehniških šol Slovenije so tržnico na Fužinah postavili v namen začetka korenitega reformiranja odnosov v slovenski prehranski verigi. Namenili so se namreč neposredno povezati pridelovalca in potrošnika, kar naj bi veletrgovce počasi prisililo, da znižajo pogosto nerazumno visoke marže. “Če se bo dobro prijelo, ni razloga, da se ne bi dobro prijelo po vsej Sloveniji. In potem se ne bo treba več bati ne potrošniku ne kmetu,” je svojo vizijo ob začetku poletja obelodanil vodja Konzorcija biotehniških šol Tone Hrovat.

Učilna okusov je zdaj torej naslednji korak na poti širitve zadružniške mreže, ki naj bi se sčasoma razširila po vsej državi. Učilna se nahaja neposredno pri Zmajskem mostu in obratuje vsak dan med 8. in 16. uro. Pri ponudbi je seveda temeljno vodilo vključevanje zgolj slovenskih izdelkov, ki so jih pridelali s Konzorcijem že sodelujoči pridelovalci – večinoma gre za maturante in diplomante njegovih šol.

Strategi prodajnega dela objekta obljubljajo, da si bodo prizadevali za vključevanje čim višjega deleža ekoloških pridelkov in izdelkov ter izdelkov posebne kakovosti. V lokalu pa bo obiskovalec deležen izmeničnega pojavljanja značilnih jedi posameznih slovenskih gastronomskih regij. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob odprtju izrazil prepričanje, da je natanko tak lokal vzorčen primer začrtanega slovenskega razvojnega koncepta “od njive do mize“.

narezekucilna_okusovzoki

*Avtorica fotografij je Mojca Šumandl

 


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem