Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov! | Mleko, Sir, Vino | Zgodbe o naši super hrani

Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov!

V soboto, 19. 10. bo v Gorenji vasi svoja vrata odprle Kmetija Pustotnik, v Metliki pa Kmetija Prus in Vinska klet Metlika. Vsi obiskovalci se boste lahko prepričali o kakovosti lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kmetija Pustotnik, Poljanska cesta 19, Gorenja vas, vas bo odprtih vrat čakala med 9. in 14. uro. Spoznali boste, kako nastajajo okusni domači siri in drugi mlečni izdelki, preverili, kako se siri kalijo v zorilnicah in v prijetnem domačem okolju odkrivali skrivnosti kakovostne lokalne pridelave in predelave. Ob 10. uri se vam bo pridružil tudi Andrej Šalika z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo povedal več o stanju na področju mlekarstva v Sloveniji ter o prednostih uživanja lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov.

Kmetija Prus, Krmačina 6, Metlika, odpira vrata med 9. in 14. uro. Na ogled vam bo vinska klet, lahko se boste seznanili s tehnologijo kletarjenja, poskusili vrhunska vina in domačo belokranjsko pogačo. Ob 11. uri se vam bo pridružila tudi Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo predstavila pobudo ministrstva v okviru promocije »Preverite lokalno kakovost« ter cilje in načrte za naprej.

Kmetijska zadruga Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 68, Metlika, vas bo pričakovala med 9. in 16. uro. V vinski kleti se boste seznanili z zgodovino in razvojem zibelke Metliške črnine, spoznali kako nastajajo in zorijo odlična metliška vina in nekaj belokranjskih biserov tudi okusili. Na dnevu odprtih vrat se bo ob 14. uri udeležencem pridružila tudi Mojca Jakša z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovorila o pomenu vinarstva v Sloveniji in njegovih obetih v prihodnje.


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Od zelenih pašnikov do kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov

V Sloveniji pridelujemo različne vrste mleka in mlečnih izdelkov. Zaradi tradicije pridelave kravjega mleka ta prednjači po količini, a tudi količina kozjega in ovčjega mleka v zadnjih letih narašča. Svojo zanimivo zgodbo o pridelavi ovčjega in kravjega mleka ter proizvodnji…

Več...

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem