Valentinovo po slovensko
Valentinovo je praznik, ko razvajamo svojo ljubljeno osebo tudi tako, da zanjo kaj dobrega skuhamo. Namesto presladkih in nezdravih srčkov, ki jih vsi trgovci ponujajo ob tem času, boste ljubezen priklicali z jedmi, ki jih pripravite sami ter zbudijo spomin na topel dom in tradicijo.
Zakaj ne bi letos presenečenja za valentinovo zasnovali na sestavinah, ki so resnično kakovostne, preverjenega porekla in pridelane v Sloveniji? Z izbiro lokalno pridelanih živil podprete domače kmete in pridelovalce ter si zagotovite sveže, hranljive in okusne sestavine, ki imajo bistveno krajšo transportno pot in višjo hranilno vrednost.
Poznate pomen oznak kakovosti?
Hrana, ki jo pripravite z ljubeznijo, naj bo skrbno izbrana. Pri izbiri živil si lahko pomagate z oznakami kakovosti, predstavljenimi v nadaljevanju.
- »Izbrana kakovost – Slovenija«: Izdelki s to oznako so 100 % pridelani in predelani v Sloveniji pod strogimi standardi kakovosti z zagotovljeno sledljivostjo.
- Ekološki proizvod: Izdelki so pridelani brez uporabe sintetičnih pesticidov, gnojil in gensko spremenjenih organizmov (GSO).
- Zaščitena označba porekla (ZOP): Izdelek s to oznako prihaja iz točno določenega kraja, kjer je bil pridelan in predelan od začetka do konca. To pomeni, da dobiš pristno kakovost, ki jo oblikujejo naravne razmere in tradicija tega območja (npr. sir Tolminc, Piranska sol, Oljčno olje Istra).
- Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP): Ta oznaka pomeni, da je izdelek narejen po preverjenem receptu, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Končni izdelek je vedno narejen po strogo določenih pravilih, ki zagotavljajo prepoznavno kakovost in tradicijo (npr. prekmurska gibanica, idrijski žlikrofi, belokranjska pogača, slovenska potica).
- Zaščitena geografska označba (ZGO): Izdelek je tesno povezan z določenim krajem, kjer poteka vsaj en del njegove proizvodnje. To zagotavlja prepoznavno kakovost in značilen okus, ki ga daje lokalno okolje (npr. kraški pršut, prleška tünka).
Kaj postaviti na mizo?
Namesto eksotičnih sestavi raje posezite po slovenskih okusih, ki jih imate radi in ki v sebi nosijo zgodbo. Tukaj je nekaj predlogov, kako lahko z lokalnimi sestavinami pripravite preproste in okusne domače dobrote:
- Presenetite z odlično predjedjo. Na povezavi najdete mnogo receptov, od enostavnih do zahtevnejših.
- Ste za morsko hrano ali kontinentalno? Pobrskajte med bogato zbirko receptov za glavne jedi.
- Bi pripravili kaj bolj tradicionalnega? Navdih najdete na povezavi!
- Sladica je kraljica. Pobrskajte med sladkimi recepti in najdite zmagovalnega.
Kako torej praznovati valentinovo po slovensko?
Namesto, da bi iskali inspiracijo v tujih kulinaričnih tradicijah, jo poiščite doma. Pojdite v domačo gostilno, obiščite trgovino ali bližnjo tržnico, kjer bodite pozorni na oznake kakovosti, oglejte si zemljevid ponudnikov lokalne hrane in obiščite kmetije v svoji bližini, ali pa preprosto pobrskajte po domači shrambi. Slovenska kuhinja ponuja nešteto možnosti za okusno kulinarično razvajanje.
Za konec pa ne pozabite: ni pomembno, kaj bo na mizi – pomembno je, s kom boste sedeli za njo.
Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.