Zaščitimo našo zemljo danes za hrano na krožniku jutri

Na javnem posvetu z naslovom Kmetijska zemljišča – steber prehranske varnosti, ki ga je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so strokovnjaki, predstavniki kmetijskih organizacij in državni uradniki razpravljali o ključnih izzivih na področju prehranske samooskrbe, zaščite kmetijskih zemljišč ter zagotavljanja hrane v času potencialnih kriz.

Ali ste vedeli, da je le četrtina naše Slovenije primerna za kmetijstvo, vendar to dragoceno zemljo vsak dan izgubljamo? To ne vpliva le na kmete, ampak na vse nas, ki si želimo sveže in lokalno pridelane hrane na svojih krožnikih. Prav zato so se strokovnjaki zbrali na nedavnem posvetu, da bi opozorili na nujnost zaščite kmetijskih zemljišč in poudarili, kako pomembno je ohraniti našo prehransko varnost ter samooskrbo tudi za prihodnje generacije.

Pomen ohranjanja kmetijskih zemljišč za prihodnost Slovenije

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je v uvodnem nagovoru poudarila kritično vlogo kmetijskih zemljišč pri zagotavljanju prehranske varnosti: »Kmetijska zemljišča in kakovost tal sta temelja prehranske varnosti Slovenije. Brez teh temeljev ne moremo graditi učinkovitih in kratkih prehranskih verig. Čeprav se tega vsi zavedamo, jih pogosto ne obravnavamo kot tisto, kar v resnici so – naravni strateški vir, naša varnost, če hočete jezik gospodarstva: tovarna hrane, ki zahteva odgovorno upravljanje. Če smo znali zaščititi vodo, moramo znati zaščititi tudi zemljo! Oboje je neobnovljiv vir. Brez kmetijskih zemljišč ni prehranske varnosti!«

Samooskrba je zelo pomembna

Močna odvisnost od uvoza hrane nas naredi ranljive. Globalni dogodki, kot so pandemije, naravne nesreče ali politični konflikti, lahko prekinejo dobavne verige in povzročijo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin. Če se meje zaprejo ali se uvoz ustavi, se lahko soočimo s pomanjkanjem semen, krme za živali in celo vsakodnevnih živil, ki jih imamo za samoumevne.

Javni posvet z naslovom Kmetijska zemljišča – steber prehranske varnosti

Prednosti lokalne hrane so številne

Podpora lokalnim kmetom pomeni več kot le svežo hrano – krepi namreč našo skupnost in gospodarstvo. Lokalno pridelana hrana prepotuje krajše razdalje, kar zmanjšuje vpliv na okolje in zagotavlja, da dobimo najbolj sveže in hranljive izdelke. Poleg tega podpora lokalni pridelavi ohranja našo prehransko verigo močno in odporno v času krize.

Slovenska vlada se zaveda pomena zaščite kmetijskih zemljišč in Ministrica Čalušić je napovedala, da na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravljajo zakonske podlage za trajno zaščito najboljših kmetijskih zemljišč. Z uvrstitvijo kmetijstva med nacionalne interese lahko zagotovimo, da bodo prihodnje generacije imele dostop do zdrave, lokalno pridelane hrane.

Kako lahko s svojimi izbirami sami prispevamo k prehranski varnosti?

  • Podprimo lokalne kmete: Nakupujmo na tržnicah, pridružimo se skupnostnim kmetijskim programom ali kupujmo neposredno od lokalnih pridelovalcev.
  • Zmanjšajmo količino zavržene hrane: Manj odpadkov pomeni manj obremenitve za naš prehranski sistem.
  • Sodelujmo v skupnosti: Podprimo iniciative, ki spodbujajo zaščito kmetijskih zemljišč in trajnostno kmetijstvo.

Zagotavljanje prehranske varnosti ni le odgovornost vlade, temveč skupni napor. Potrošniki lahko z izbiro lokalno pridelane hrane neposredno vplivamo na krepitev lokalnega kmetijstva in posledično na prehransko varnost države. 

Poskrbimo torej, da bo hrana na naših krožnikih čim bolj pogosto sveža, hranljiva in domača. Naša izbira danes vpliva na našo skupno prihodnost glede prehranske varnosti.

Več informacij o tematiki ter prezentacijo s predstavitvijo prehranske varnosti v izrednih razmerah najdete tukaj >>>


Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Kako zadržimo vodo v zemlji v sušnih obdobjih?

Uporaba zastirke, travnih muld ter grede »pogače« so učinkoviti načini za dolgotrajno zadrževanje vlage na vrtovih. V sušnem obdobju je potrebno razmisliti o shranjevanju in zadrževanju vode v tleh, saj nam kljub pridnosti in rednemu zalivanju zemlja ne uspe dati zadovoljivega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem