Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost | Zgodbe o naši super hrani

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost

Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so že šestnajstič zapored podelili zlata priznanja za odlično kakovost. Ocenjevalne kategorije so vključevale kategorije kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic. Ocenjevanje je potekalo pod taktirko štiričlanske strokovne komisije, ki jo je letos prepričalo kar osemnajst različnih proizvajalcev – kar je še posebej razveseljujoče, saj so se ocenjevalni kriteriji tokrat zaostrili.

Spodbudno je tudi dejstvo, da so podjetja v tekmovalno konkurenco letos prijavila največ različnih izdelkov doslej. Kriterijem odličnosti je na koncu zadostilo devetindevetdeset izdelkov (seznam vseh nagrajencev si lahko ogledate v zloženki), od tega oseminpetdeset vrst kruha, štirinajst vrst pekovskega peciva, šestnajst vrst finega pekovskega peciva, pet vrst keksov, trinajst vrst testenin in tri sveže slaščice. Da je kupcem spodaj navedenih izdelkov odličnost zagotovljena skozi vse leto, je porok podatek, da komisija kakovost preverja nenapovedano, in sicer preko naključno izbranih izdelkov s trgovskih polic.

“Spodbudno je, da pekarska podjetja kljub velikim spremembam na trgu, v lastništvu, v povezovanju in konsolidaciji še vedno oziroma vedno bolj usmerjajo svoje napore v kakovost izdelkov in v zadovoljevanje svojih kupcev in zvestih potrošnikov,” je v svoji poslanici ob razglasitvi zmagovalcev zapisal Janez Bojc, predsednik Sekcije za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije. “Pomembno je, da se čvrsti tudi žitna veriga in da se vedno več domače pšenice uporabi v odličnih končnih izdelkih. Z razvojem inovativnih izdelkov brez aditivov, brezglutenskih izdelkov, izdelkov z dodanimi beljakovinami smo odprti za specifične potrebe kupcev doma in v regiji. Z razvojem izvirnih, kakovostnih nišnih kruhov in izdelkov z visoko dodano vrednostjo in z izpopolnjevanjem tehnologij dopeke izdelkov pa se brez ovir in z velikimi koraki podajamo na globalna tržišča, kjer smo lahko zelo konkurenčni.”


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem