Zmagovalci nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij
The Slovenia Restaurant Awards je neodvisen nacionalni izbor najboljših restavracij pri nas, ki je zasnovan tako, da vključuje ključna strokovna združenja, medije in tudi javnost. Letos so prvič podelili nagrade tudi v kategoriji turističnih kmetij, kjer je zmagala Domačija Majerija.
Cilj izbora The Slovenia Restaurant Awards, katerega idejni oče je Niko Slavnič, je utrjevati »mednarodno prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljati visoko kakovost ponudbe in storitev, povečati obisk v restavracijah ter razvijati zdravo “foodie kulturo” Slovencev.«
Za najvišja mesta se je potegovalo 249 restavracij
Strokovna komisija je skupaj z več kot 27.000 glasovi javnosti izbrala zmagovalce v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa Restavracija JB.
Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila še nagrado Vox populi z največ glasov s strani javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, ki jo je prejela Domačija Majerija.
O tem, kaj jim pomeni zmaga ter kaj je tisto, kar je pri izboru po njihovem mnenju pretehtalo, smo spregovorili z Matejem Tomažičem iz Domačije Majerija: »Zmaga zagotovo prinaša zadovoljstvo, zadoščenje in potrdilo, da se trudimo v pravi smeri. Verjamem, da šteje trud, saj vse, kar počnemo, delamo z namenom narediti najbolje, kar lahko. Že v osnovi smo delovanje zasnovali na ideji, da želimo gostom ponuditi tradicijo v sodobni preobleki in tu je nujno, da so tudi živila lokalna. V ta namen smo vzpostavili tudi manjšo kmetijo ravno zato, da smo lahko restavracijo podprli z lastno pridelavo in predelavo živil ter imamo tako vedno pri roki lastna živila, ki so tudi čim bolj sezonska.«