Meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Taka označba na mesu potrošnikom zagotavlja slovensko poreklo – rojeno in rejeno v Sloveniji, predelavo mesa v Sloveniji, višjo nadstandardno kakovost ter dodaten neodvisni nadzor uradnih certifikacijskih organov.
Kazalo:
Po čem izstopa meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in navedbo države pridelave ter predelave je dovoljeno označevati sveže, ohlajeno in zmrznjeno goveje, prašičje in perutninsko meso ter mesne izdelke in mesne pripravke, ki izpolnjujejo predpisane zahteve. Ta znak potrošniku pove, da so vsi proizvodni postopki izvedeni v državi porekla surovine, torej da velja pravilo – rojeno, vzrejeno, zaklano in predelano v isti državi.
Kdo je lahko del sheme »izbrana kakovost«
V nacionalno shemo izbrana kakovost se lahko prostovoljno vključijo rejci in predelovalci mesa, rejci in predelovalci na kmetijah, klavnice in mesno-predelovalni obrati, ki v proizvodnih postopkih izpolnjujejo predpisane zahteve iz specifikacije in tako pridobijo certifikat za »izbrano kakovost«.
Nakup mesa z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja:
- Živali morajo biti rojene in rejene v Sloveniji ter meso predelano v Sloveniji.
- Živali so krmljene s kakovostno krmo, meso je višje kakovosti.
- Celoten proces zakola in predelave je popolnoma ločen od ostalega mesa ter zagotavlja 100 % sledljivost.
- Zagotovljen je dodaten neodvisen nadzor s strani certifikacijskih organov.
Kriteriji za pridobitev oznake »izbrana kakovost – Slovenija«
Rejci morajo zagotoviti dobrobit živali in imeti predpisan način vzreje. Krmni obrok za govedo mora tako vsebovati več kot 50 odstotkov voluminozne krme; izjema so teleta do šestih mesecev starosti, kjer je ta odstotek lahko manjši. Krma ne sme vsebovati krmil, ki so na listi posamičnih nedovoljenih krmil. Pri individualnem zdravljenju živali z antibiotiki se predpisana karenčna doba podaljša za 20 odstotkov. Čas transporta živali ne sme presegati šestih ur. Razlika je opazna tudi pri pridelavi perutninskega mesa, kjer mora biti krma brez živalskih beljakovin, dodajati morajo selen, čas transporta živali pa ne sme presegati petih ur.
»Pri sestavini se jed začne. Če ni kakovostne sestavine, je zelo težko ustvariti dobro jed, ne glede na vložen trud.«
Jorg Zupan,
lastnik restavracije Atelje in eden od prvih dobitnikov Michelinove zvezdice pri nas
Za lažje preverjanje certifikatov vseh shem kakovosti je na voljo spletni iskalnik Evidence shem kakovosti.
Preberite več o ostalih sektorjih
Pomagajte si z naslednjimi povezavami.
Pri nakupovanju …
… bodite pozorni na označbo:
Nacionalna shema
Izbrana kakovost – Slovenija
Več o shemi
Poiščite ponudnike mesa z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Na zemljevid