Nacionalna shema

Evropska shema

Mleko in mlečni izdelki na mizi

Mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja visoke standarde kakovosti, preverjene in potrjene s strani neodvisnih organov, ter izhaja iz slovenskih kmetij, kjer se upoštevajo strogi okoljski in varnostni predpisi.

Mlečni izdelki z oznako izbrana kakovost - Slovenija
Kazalo:

Po čem izstopa mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih je jamstvo, da ste izbrali 100‑odstotno slovenski izdelek. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi, da je izdelek višje kakovosti, kot predpisuje zakonodaja. To v primeru mleka in mlečnih izdelkov pomeni, da ima osnovna surovina (mleko) predpisano svežino in višjo mikrobiološko kakovost.

izsek iz videa o mleku IK

Redne kontrole

Kakovost mleka s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija« ni samoumevna – zanjo poskrbijo tudi dodatne notranje in zunanje kontrole. Te skrbijo, da je mikrobiološka kakovost in svežina mleka čim višja, celo nad standardi, ki jih mora dosegati konvencionalno mleko.


Nakup mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja:

  • Mleko je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.
  • Mleko je višje kakovosti.
  • Celoten proces pridelave je popolnoma ločen od ostalega mleka ter zagotavlja 100 % sledljivost. 
  • Zagotovljen je dodaten neodvisen nadzor s strani certifikacijskih organov.
  • Izdelki, ki poleg znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« nosijo navedbo »kmečki«, so pridelani na kmetiji iz lastnega mleka oz. je mleko odkupljeno od največ 15 kmetij, ki se nahajajo v radiju 25 km.

Dodatna navedba »kmečki« v shemi »izbrana kakovost«

znak IK kmečki

Dodatna navedba »kmečki« v shemi »izbrana kakovost« pomeni domačnost. V tem primeru namreč kmet ne le pridela osnovno surovino, denimo mleko, temveč jo tudi predela v izdelek. Za uporabo navedbe »kmečki« mora biti mleko za predelavo v mlečne izdelke bodisi iz mleka, ki ga pridelajo na kmetiji, lahko pa je dokupljeno od kmetij iz ožjega lokalnega okolja. Siri morajo biti proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Kriteriji za pridobitev oznake »izbrana kakovost – Slovenija«

Poleg 100-odstotne slovenske pridelave in predelave so z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« izpolnjeni še dodatni nadstandardni kriteriji glede kakovosti in svežine mleka. Slovenski kmetje s posebno pozornostjo pridelajo sveže mleko odlične mikrobiološke kakovosti, ki ga nato mlekarne v najkrajšem času sprejmejo v predelavo in za vas pripravijo mlečne izdelke. To v okviru podelitve certifikata za shemo »izbrana kakovost« potrjujejo neodvisni certifikacijski organi, imenovani s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki pridelovalce in predelovalce kontrolirajo glede porekla ter vseh nadstandardnih pogojev svežine in mikrobiološke kakovosti, ki so predpisani v specifikaciji »izbrana kakovost« za mleko in mlečne izdelke. Certifikat, ki omogoča uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija«, morajo pridelovalci in predelovalci obnoviti vsako leto. Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da je mleko od prevzema iz zbiralnice mleka do sprejema v mlekarno dostavljeno v manj kot 15 urah in je boljše mikrobiološke kakovosti, kot predpisuje zakonodaja.

»Počutje in zdravje živali imata izjemen vpliv na kakovost mleka, kar je nujni pogoj za zadovoljstvo kupcev. Potrošnikom želim omogočiti dostop do kakovostnega in cenovno dostopnega lokalnega mleka.«

Simon Čretnik,

gospodar na Kmetiji Čretnik


Preberite več o ostalih sektorjih

Pomagajte si z naslednjimi povezavami.