Nacionalna shema

Evropska shema

valovi na morju

O lokalnih ribah

Vsaka riba ima svojo zgodbo. Zgodbo, ki se začne z edinstveno lokalno vodo, kjer je gojena ali ulovljena. Zgodbo, ki jo ustvarjajo naši ribiči, ribogojci in predelovalci. Vse to daje okusu rib pristen karakter.

Ribe - ulov na barki

Slovenske lokalne ribe so vredne zaupanja

Slovenske lokalne ribe so vredne zaupanja, saj so gojene v skladu z najvišjimi standardi kakovosti. Ribogojci skrbno nadzirajo celoten proces gojenja, kar zagotavlja, da so ribe zdrave, brez škodljivih snovi in sveže ob ulovu. Z nakupom lokalno gojenih rib podpiramo slovensko gospodarstvo.

70.000 ton

brancina letno vzredijo slovenski morski ribogojci

1.730 ton

slovenske akvakulturne proizvodnje letno

300 ton

letna proizvodnja postrvi v slovenskih sladkovodnih ribogojnicah

+150

delujočih ribogojnic v Sloveniji


postrvi na pultu skupaj z začimbami

Zakaj posegati po lokalnih ribah?

Lokalne ribe so bolj sveže, imajo krajšo transportno pot, kar zagotavlja večjo kakovost in hranilno vrednost izdelkov.

Zagotovljena sledljivost

Pri nakupu lokalnih rib je lažje slediti njihovemu izvoru in načinu gojenja v ribogojnicah.

Manjši ogljični odtis

Lokalno gojene in ulovljene ribe zahtevajo manj transporta, kar pomeni manj emisij in manjši vpliv na okolje.

Večja svežina

Lokalne ribe so pogosto bolj sveže, saj so prevozne razdalje krajše, kar zagotavlja, da ribe ohranijo svojo kakovost in okus.

Podpora lokalnemu gospodarstvu

Nakup lokalnih rib pripomore k ohranjanju delovnih mest v lokalnih skupnostih in podpira lokalne ribogojnice.

Kako nakupovati lokalno?

Preverite naš vodnik po nakupovanju lokalne hrane.

Zaboj zelenjave


Lokalni ribji proizvodi

Lokalni ribji proizvodi zagotavljajo višjo svežino in kakovost, saj so ulovljeni ali vzrejeni v bližini in hitro dostavljeni na tržnice ter trgovine.

Kje nakupovati lokalno?

Poiščite ponudnike lokalne hrane na našem zemljevidu.

Zemljevid kreativa