Nacionalna shema

Evropska shema

slovensko žitno polje

O lokalnem žitu

Slovenska žita so pridelana skladno z visokimi standardi kakovosti. So bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov, pomembnih za uravnoteženo prehrano. Nakup slovenskih žit podpira domače kmetijstvo in gospodarstvo.

slavic-marko-vila-natura-5

V Sloveniji pridelano žito je vredno zaupanja

Slovensko žito je vredno zaupanja, ker izhaja iz čistih, naravnih virov in je pridelano s strastjo in skrbjo za okolje. Vsako zrno slovenskega žita nosi zgodbo tradicije, kakovosti in trajnostne pridelave.

100.000 ton

pšenice letno pridelajo slovenski kmetje

400.000 ton

letna pridelava koruze v Sloveniji

100.000 ton

letna pridelava ječmena v Sloveniji

+200

delujočih kmetij, ki pridelujejo žita v Sloveniji


žita na mizi

Zakaj posegati po lokalnem žitu?

Lokalno žito je bolj sveže ter ima krajšo transportno pot, kar zagotavlja večjo kakovost in hranilno vrednost izdelkov.

Zagotovljena sledljivost

Pri nakupu lokalnih žit je lažje slediti njihovemu izvoru in načinu pridelave na kmetijah.

Svežina in kakovost

Lokalno pridelana žita so pogosto bolj sveža, saj so prevozne razdalje krajše, zato ohranijo svojo kakovost in okus.

Manjši oljični odtis

Lokalno pridelana žita zahtevajo manj transporta, kar pomeni manj emisij in manjši vpliv na okolje.

Podpora lokalnemu gospodarstvu

Nakup lokalnih žit pripomore k ohranjanju delovnih mest v lokalnih skupnostih in podpira lokalne kmetije.

Kako nakupovati lokalno?

Preverite naš vodnik po nakupovanju lokalne hrane.

Zaboj zelenjave


Kje nakupovati lokalno?

Poiščite ponudnike lokalne hrane na našem zemljevidu.

Zemljevid kreativa


Sheme kakovosti v sektorju žita

Žito z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Preden lahko proizvajalci uporabijo označbo »izbrana kakovost – Slovenija« za označevanje pridelkov in izdelkov iz žit in ajde, morajo pridobiti certifikat pri certifikacijskih organih.

  • Oznaka zagotavlja, da je žito pridelano in predelano v Sloveniji.
  • Pridelava in predelava potekata pod strogim nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov.
  • Žito je višje kakovosti in prepotuje kratke razdalje.
  • Potrošnikom je zagotovljena sledljivost izdelka.

Ekološko žito

Ekološko žito je v Sloveniji pridelana skladno s smernicami ekološke pridelave, kar zagotavlja visoko kakovost in varnost za potrošnike. Podpira zdravje naših tal in prispevajo k trajnostnemu načinu prehranjevanja z manjšo obremenitvijo okolja.

  • Ekološko žito prihaja s kmetij, ki upoštevajo načela ekološkega kmetijstva.
  • Brez uporabe gensko spremenjenih organizmov in umetnih gnojil.
  • Žito je pridelano v bolj naravnih razmerah, kar izboljša kakovost pridelka in zmanjša negativen vpliv na okolje.