O ponudniku
KMETIJA ROPIČANDREJ ROPIČ , VOSEK 34 2231 PERNICA OPIS DEJAVNOSTI NA KMETIJI Naša kmetija leži med gričem imenovanem Vosek in prelepim Perniškim jezerom , kjer se razlegajo močvirja in nedotaknjena narava krajinskega parka Jareninski dol.Smo poljedelska kmetija , ki se še ukvarja z prašičerejo in predelavo mesa na kmetiji.Obdelujemo cca. 35 ha njiv na katerih imamo posejane razne kulture kot so : Ječmen , Koruza, Pšenica , Soja , Grašek , Buče.Naše njivske površine se nahajajo na Vodovarstvenih območjih (vvo) Krajinskega parka , zato smo strogo omejeni z raznimi pesticidi , kar pa posledično pozitivno vpliva na naše pridelke .Pridelke uporabimo za prašičjo krmo nekaj tržnih viškov pa prodamo.Za kvalitetno prirejo mesa uporabljamo več žitaric in grašek.Z prirejo svinjskega mesa se ukvarjamo že od leta 1951. V reji imamo cca 30 plemenskih svinj in 2 merjasca . Pujske nato na kmetiji vzredimo do željene pitovne teže , katera je pomembna za dobre domače koline. Temu se reče tudi zaključena reja .Vendar se pa naša reja predvsem razlikuje od ostalih . Že pri izgradnji hleva, smo omogočili prašičem dovolj gibalnega prostora in dobro počutje , saj so vse živali na polnih tleh nastlanih s slamo in izpusti na odprt zrak in sonce , tako da se živali počutijo čim bolj naravno . Posledično so pa bolj zdrave in živahne , tako da ne uporabljamo nobenih preventivnih antibiotikov. Vključeni smo tudi v sistem nadzora Dobrobit živali.Na kmetiji , smo ugotovili , da tako kvalitetno vzrejene prašiče lahko predelamo v zelo okusne in kakovostne izdelke , kot so to delali že naše babice in dedki.Zato smo se odločili, da to najkakovostnejšo meso predelamo v razne izdelke po tradicionalnih postopkih , ki zajemajo razsoljevanje , dimljenje, sušenje in shramba.Meso z zaseko , salame ,sušena rebra, domače klobase ,ocvirki in mast ....Tradicionalna predelava zahteva veliko znanja in izkušenj , posebej pa dosti časa, ki daje našim izdelkom pridih domačnosti in naravnosti. Ob obisku naše kmetije vam lahko pokažemo naša polja , kjer je možno v času sezone lastno nabiranje zelenega graška , ogled prašičev na prostem in predelava mesa ter ,prodajalna. Skratka pokazali vam bomo kako poteka pot od njive do krožnika ,ter vas pogostimo z odličnimi domačimi dobrotami .