Nacionalna shema

Evropska shema

Osebni prevzem

Kmetija Švab - sirarna, Zazid 10, 6275 Črni Kal, SI


O ponudniku

V sirarni predelujemo lastno ekološko seneno kravje mleko. Na Zazijskih pašnikih se pasejo krave Cike in razposajene kozice, ki jih čuva kraška ovčarka Luna.

Naša Kmetija ŠVAB

Kmetijo Švab sestavljamo mlada, štiričlanska družina. V določenem trenutku se je bilo potrebno odločiti, če ostane vzreja živali le hobi ali se da iz tega narediti kaj več. Pozitivni splet okoliščin je pripeljal do tega, kjer smo sedaj.Naša kmetija se nahaja v vasici Zazid. Na Zazijskih pašnikih se pase čreda krav Cik, ki je edina slovenska avtohtona pasma goveda. Poleg je še peščica razposajenih koz, ki jih čuva kraška ovčarka Luna. Tudi na našega pridnega ponija Linuxa ne smemo pozabiti, saj nadobudno spremlja, kdaj ga bo kdo pobožal. Za naše živali želimo le najboljše, zato jim seno pripravljamo na lastnih površinah. Le tako lahko poskrbimo za kvalitetno krmo.

Naša sirarna

Na Kmetiji Švab se ukvarjamo tudi z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji - mlekarstvom in sirarstvom. V sirarni predelujemo lastno mleko z ekološkim ter senenim certifikatom zajamčena tradicionalna posebnost. V kolikor vam je vas Zazid predaleč, da bi vsak teden prihajali po mleko in izdelke, vam jih nudimo v trgovini Zajček v Šalari. Poleg tega sodelujemo z vrsto lokalnih gostinskih ponudnikov, ki so pri svojem kulinaričnem ustvarjanju prepoznali kakovost v našem siru, jogurtih, skuti, itd.

Naša zgodba se nadaljuje...

Po desetih letih kozjereje in sirarstva se je naša kmetija znašla pred težko odločitvijo. Kljub dobri reji, uživanju pri samem delu s kozami in željo po predelavi mleka smo bili primorani zaključiti en del naše zgodbe. Zgodbe, ki nas je zaznamovala, naučila verjet, uživat in živet kot kmečka družina. Ob mnogokrat izrečenem modernem reku, da se na kmetiji živi zdravo in brez stresa, smo se na lastno kožo naučili, da temu ni tako. Za ta način življenja smo bili premajhni, nepripravljeni ter brez zadostnega investicijskega kapitala. Še en rek smo v naši praksi spremenili in sicer, da je koza žival revnih kmetov. Le – ta v tržni reji (vsaj naši) ne drži. Da ne bomo dolgovezili in koga še razjezili, bomo podrobnosti preskočili. Če koga zanimajo podrobnosti, bomo z veseljem pripovedovali svojo plat zgodbe, katera ni niti malo dolgočasna, vendar danes ne. Z veseljem bomo pomagali in svetovali vsem novim rejcem, saj smo pri vzpostavljanju kmetije sami le to pogrešali. Če pogledamo za nazaj, bi se vsega lotili drugače, ampak noben začetek ni enostaven. Moramo priznati, da nam je poleg financ manjkalo tudi znanja, katerega je v naši deželi na področju mlečne kozjereje zelo malo. Naj še enkrat poudarimo, da nismo reje podedovali od naših prednikov, zato je bila naša pot kot mlada družina še toliko bolj težka. Res smo zahvalni vsej družini, prijateljem, sovaščanom in poslovnim partnerjem za potrpežljivost in pomoč pri ustvarjanju naše zgodbe. V veliko pomoč so nam pri reševanju strokovnih vprašanj bila društva rejcev in strokovnjakov na naših področjih.
Sedaj pa je prišel čas za novo poglavje naše zgodbe. Ker smo trmasti, imamo radi živali in radi delamo z mlekom, smo se odločili za preusmeritev v govedorejo. Ker smo se v teh letih ogromno naučili in imamo ogromno prakse z mlečno rejo smo se nove reje lotili počasi in s pametjo. Tako kot bi se morali na samem začetku, vendar takrat je bilo drugače.
Ker se nahajamo na specifičnem terenu slovenske Istre, s posebnimi rastišči in posebno »majhnostjo kmetije«, nam ni bilo lahko pri izbiri živali. Tukaj pa nam je zelo pomagal naš prijatelj, kateri nas je popeljal v svet naše edine avtohtone pasme goveda – Cike. Ko nismo in nismo mogli preboleti naših koz, smo se spoznali s to prečudovito živaljo, katera nam je takoj ukradla srce in dala upanje za svetlo prihodnost. Ponovno smo začutili tisto strast. To so neverjetne živali, trmaste, skromne in trdožive kot mi »ištrijani«. Več o pasmi prihodnjič. Poudarimo pa lahko že sedaj njihovo kvalitetno mleko, katero se je skozi zgodovino precej zanemarilo in pozabilo. Cika ni med najbolj mlečnimi pasmami, a vendar je v preteklosti preživela ogromno kmetij. Ker smo se odločili, da za nas ogromne količine in intenzivna reja ne pride v poštev, smo se odločili raje za kvaliteto in obuditev stare pašne reje cik katera ustreza našemu načinu senene prireje. S pravilno rejo in odbiro genetike počasi urejamo našo prvo čredo cik, naših zlatih cik, za katere z vsem srcem skrbimo. Tako kot smo povedali smo se reje lotili s pametjo in novimi znanji, tako, da vas vse sledilce tako kot stranke prosimo za potrpežljivost. Ko bo reja zaživela in s tem prvi izdelki, vas bomo s ponosom obvestili. Do takrat pa vam želimo prijetne dni in vas vabimo , da nas še naprej spremljate našo ekološko, seneno kmetijo. Hvala vam!
David & Urška, Kmetija Švab
Kmetija Švab, sirarstvo
David Švab - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Zazid 10, 6275 Črni Kal, Slovenija

Mnenja in ocene

5

(1 ocena)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili ponudnika?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Andrej

Apr 2021

Odlični proizvodi in prijazni


Lokacija


Pošlji povpraševanje

"*" indicates required fields

This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Za točnost, popolnost in ažurnost podatkov na tej podstrani je odgovoren izključno ponudnik, ki jih vnese in posodablja sam. Upravljavec spletne strani ne prevzema odgovornosti za morebitne nepravilnosti ali spremembe podatkov.

Delite ponudnika