O ponudniku
PREDSTAVITEV KMETIJE (SIRARSTVO OREL)Kmetija Orel se nahaja v slikoviti vasici Šmarje na Vipavskem. Tu se že leta ukvarjamo predvsem z ovčjerejo. Okusi, ki jih pričarajo naši pridelki, ter sir, katerega izdelujemo v lastni sirarni, so namenjeni vsem sladokuscem in še tako občutljivim gurmanom ter vsem, ki cenijo domače in naravno.Kmetija v celoti obsega dobrih 12 hektarov sledečih zemljiških kategorij: pašniki, travniki, njive, vinogradi in gozd.Na kmetiji izdelujemo okusne sire, skuto in sirotko. Nosilni proizvod je ovčji polnomastni, poltrdi sir iz surovega mleka in posebna albuminska skuta, ki je pripravljena iz sirotke.Tu vzrejamo okoli 60 ovac (oplemenjena bovška pasma), imamo pa tudi 2 govedo (slovenska avtohtona pasma - Cikasto govedo), nekaj oslov in vinograd s 1000 trtami. Živali se pasejo skozi celo leto na pašnikih, na kilometer oddaljenem gričku, ki se imenuje Brge. Prav po tem gričku so naši izdelki dobili tudi ime (Mlečni izdelki iz Vipavskih Brgov). V hlev jih pripeljemo le tistih nekaj zimskih mesecev, ko na pašnikih ni krme za njih. Takrat jedo seno. Poleg trave ter sena, dobijo še manjšo količino žitaric.Leta 2007 smo si uredili sirarno in tako imamo sedaj odprto dopolnilno dejavnost: predelava ovčjega mleka na domu. Izdelujemo sir ter albuminsko skuto, ponudimo pa Vam lahko še ovčjo sirotko (sladko, primarno), ter ovčje strojene kože. Letos bomo vključili nov izdelek, in sicer ovčje jogurte.Vsi naši izdelki so popolnoma naravni, saj ne uporabljamo nobenih dodatkov.MOŽNO JE TUDI POŠILJANJE IZDELKOV PO POŠTI! OPIS IZDELKOVOVČJI SIR IZ VIPAVSKIH BRGOVSir je trdi, polnomastni, izdelan je iz surovega mleka. Izdelujemo ga v bakrenem kotlu, po stari Bovški metodi (oče se je sirarstva naučil, ko je pasel svoje ovce na Bovškem, na planini Loška Koritnica). Sir nima nobenih dodatkov, je popolnoma naraven, dodana sta mu le sirišče ter kultura. Sir zorimo v lastni zorilnici, na lesenih policah, obračamo ga 2 krat dnevno. Zorimo ga v povprečju 2 do 3 mesece, lahko pa dobite tudi bolj zorjenega. Le na začetku sezone (april, maj), je sir bolj svež, saj ga začnemo izdelovat šele aprila (čez zimo se ovac ne molze).Za sir smo leta 2014, na kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, dobili srebrno medaljo za kakovost, 2015 pa smo na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, ki je potekala na Ptuju, dobili zlato priznanje. Na obe priznanji smo zelo ponosni.Dobavljivost sira je možna tako rekoč skozi celo leto. OVČJA ALBUMINSKA SKUTAImenujemo jo tudi sirarska skuta, saj je ta skuta narejena po nekoliko drugačnem postopku. Obstajata namreč dve vrsti skute. Tista običajna, ki jo prodajajo v trgovinah, je po sestavi pravzaprav sir z veliko vode, saj jo sestavlja kazein. Albuminsko skuto, pa sestavljajo sirotkine beljakovine, zato jo nekateri imenujejo pravi beljakovinski biser. Vsebuje najkakovostnejše, lahko prebavljive beljakovine (albumini, globulini), kar jih lahko dobimo s hrano. Blagodejno učinkuje na prebavila, in je krepčila hrana, varuje in krepi pa tudi naš imunski sistem.Izdelana je namreč iz sirotke, ki ostane v kotlu, po tem, ko vzamemo sir ven. S sirom izstopi iz sirotke ves kazein, ter večina mlečne maščobe, zato je ta skuta skoraj brez maščob. Je prijetno sladkega okusa, saj je narejena iz sladke sirotke.Hranilna vrednost: vsebuje približno 30 odstotkov suhe snovi. Približno 60 odstotkov suhe snovi predstavljajo sirotkine beljakovine, od 20 do 30 odstotkov je maščob, preostanek pa predstavljajo rudnine in nekaj laktoze.Uporablja se jo lahko kot samostojno jed, ali pa za pripravo raznovrstnih drugih jedi (namazi, zavitki...). Za skuto smo leta 2015 na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, ki je potekala na Ptuju dobili zlato priznanje.Skuto pakiramo v okrogle modele cca po 0,40-0,45kg, nato jo še vakuumsko pakiramo.Dobavljivost skute je možna nekje od aprila do decembra, čez zimo ko se ovc ne molze, pa skute seveda ni. OVČJA SIROTKAPonudimo lahko primarno in sekundarno sirotko. OVČJE STROJENE KOŽE Na voljo imamo tudi kože jagenjčkov ter odraslih ovc, različnih velikosti in barv.