Nacionalna shema

Evropska shema

Intervju

Velika noč po receptih in spominih sestre Nikoline

Znana slovenska redovnica, avtorica kuharskih knjig in mojstrica domače kuhinje je z nami delila spomine na velikonočne praznike iz otroštva, nasvete za pripravo šunke, slovenske potice in drugih tradicionalnih slovenskih jedi ter številne modrosti. Preberite, kako sestra Nikolina razume pravi pomen velikonočnih praznikov.

Sestra Nikolina naslovnica knjige

Novica

Izberimo slovenske velikonočne dobrote

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Star je slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno mizo obložimo s slovenskimi živili in jedmi.

Šunka, jajca in potice

Recept

Pripravite slovensko orehovo potico

Preizkusite recept za pravo slovensko orehovo potico. Dober tek!

slovenska-orehova-potica

Nasvet

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Pomlad je tu in z njo popoln trenutek, da svoj vrt spet spremenite v vir odličnih domačih pridelkov. Zdaj je čas, da zavihate rokave, pograbite motiko in začnete postavljati temelje letošnje vrtnarske sezone. Kaj boste letos sadili? Kam boste posadili paradižnik, kam bučke, kam čebulo?

Mama in otroci na vrtu spomladi sadijo solato

Novica

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke. Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam je razkril skrivnosti svojega uspeha in nam pokazal, kako pri njih pridelujejo mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Simon Čretnik

Novica

»Izbrana kakovost – Slovenija« kroji menije tedna okusnih doživetij

Živila z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« bodo na spomladanskem Tednu restavracij, ki bo potekal od 21. do 30. marca, kraljevala na menijih sodelujočih restavracij. Znak zagotavlja, da so sestavine 100 % pridelane in predelane v Sloveniji ter izpolnjujejo višje standarde kakovosti in sledljivosti. Na novinarski konferenci so ambasadorji proizvodov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, priznani chefi Mojmir Šiftar, Luka Košir in Martina Breznik, predstavili, kako te sestavine uporabljajo pri ustvarjanju vrhunskih jedi in zakaj jim zaupajo.

Ana Le Marechal Kolar na novinarski konferenci, v ozadju kuha Martina Breznik

Novica

MasterChef Slovenija 2025: kuharski izzivi s sestavinami »izbrana kakovost – Slovenija«

Izbrane slovenske sestavine z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« bodo tudi letos ključni del kuharskih mojstrovin v novi sezoni MasterChef Slovenija! Prihajajo novi izzivi, vrhunski okusi in dramatični preobrati – hkrati pa boste imeli priložnost pobliže spoznati prednosti certificiranih domačih sestavin ter se naučiti novih kuharskih trikov in veščin.

Luka Jezeršek, Mojmir Šiftar in Karim Merdjadi sodniki MasterchefSlovenia 2025

Zemljevid

Brskajte po zemljevidu ponudnikov lokalne hrane

Odkrijte bogato ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov v svoji bližini. Zemljevid ponudnikov vam omogoča, da hitro najdete svežo zelenjavo, domače mesne izdelke, mlečne dobrote in še mnogo več – vse pridelano s skrbjo in ljubeznijo do narave. Podprite lokalne kmete in uživajte v okusih, ki jih ponuja vaša regija.

Slika zemljevida ponudnikov lokalne hrane
Sestra Nikolina naslovnica knjige
Šunka, jajca in potice
slovenska-orehova-potica
Mama in otroci na vrtu spomladi sadijo solato
Simon Čretnik
Ana Le Marechal Kolar na novinarski konferenci, v ozadju kuha Martina Breznik
Luka Jezeršek, Mojmir Šiftar in Karim Merdjadi sodniki MasterchefSlovenia 2025
Slika zemljevida ponudnikov lokalne hrane
Ikona potrošniki
Posegajmo po domači, lokalno pridelani hrani.

Odkrijte pristnost in kakovost domačih pridelkov z Našo super hrano in podprite slovensko kmetijstvo. S poseganjem po lokalno pridelani hrani izbirate najboljše zase in svojo družino.


Zakaj posegati po lokalni hrani?

Kratke transportne poti

Lokalno pridelana hrana ima najkrajšo pot od njive do vašega krožnika.

Svežina in kakovost

Lokalno pridelana hrana ohrani več vitaminov, večjo svežino in ima boljši okus.

Podpora lokalnemu gospodarstvu

Izbira lokalnih pridelkov pomaga ohranjati in ustvarjati delovna mesta v regiji.

Zagotavljanje prehranske varnosti

Z nakupom lokalne hrane prispevamo k večji samooskrbi in prehranski varnosti.

Kako nakupovati lokalno?

Preverite naš vodnik po nakupovanju lokalne hrane.

zaboj-zelenjave

Podučite se o prednostih slovenske lokalne hrane


Prepoznajte kakovostno lokalno hrano

Nacionalne sheme kakovosti
Evropske sheme kakovosti
FOTO_3_Logo_izbrana-kakovost-1

Shema »izbrana kakovost«

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja visoke standarde pridelave in predelave slovenskih kmetijskih pridelkov in živil.

Označba višje kakovosti logo

Označba višje kakovosti

Označba »višja kakovost« zagotavlja, da izdelki dosegajo nadpovprečne standarde kakovosti v primerjavi z običajnimi proizvodi.

Integrirana pridelava logo

Integrirana pridelava

Integriran način pridelave pomeni naravi in potrošniku prijaznejše kmetovanje, iz katerega ob nadzorovani uporabi gnojil in predpisanih fitofarmacevtskih sredstev izhajajo visoko kakovostni pridelki.

FOTO_3_Logo_izbrana-kakovost-1

Shema »izbrana kakovost«

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja visoke standarde pridelave in predelave slovenskih kmetijskih pridelkov in živil.

  • Oznaka je zagotovilo, da je proizvod 100 % pridelan in predelan v Sloveniji.
  • Proizvodnja je pod rednim nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov.
  • Proizvod mora z vidika kakovosti zadostiti vsem pogojem in zahtevam iz specifikacije.
  • Enotno označevanje slovenske kakovostne hrane povečuje njeno prepoznavnost na trgovskih policah.
  • Pridelovalcem, ki so vključeni v shemo, se odpirajo možnosti za večji in bolj predvidljiv odkup hrane ter za stabilnejše cene.

 

Označba višje kakovosti logo

Označba višje kakovosti

Označba »višja kakovost« zagotavlja, da izdelki dosegajo nadpovprečne standarde kakovosti v primerjavi z običajnimi proizvodi.

  • Izdelki so po svojih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil in odstopajo od njihove minimalne kakovosti, če je ta predpisana.
  • Proizvodnja je podvržena nadzoru neodvisnih certifikacijskih organov.
  • Posebne lastnosti izdelka, ki so opredeljene z višjo kakovostjo, se določajo glede na sestavo, senzorične ali fizikalno-kemične lastnosti in način pridelave oziroma predelave.
  • Oznaka omogoča večjo prepoznavnost kakovostnih izdelkov na trgu.
  • Pridelovalci v shemi pridobijo konkurenčno prednost in dostop do stabilnih tržnih poti.
Integrirana pridelava logo

Integrirana pridelava

Integriran način pridelave pomeni naravi in potrošniku prijaznejše kmetovanje, iz katerega ob nadzorovani uporabi gnojil in predpisanih fitofarmacevtskih sredstev izhajajo visoko kakovostni pridelki.

  • Uporablja se manj umetnih sredstev, kar zmanjšuje obremenitev okolja.
  • Prispeva k ohranjanju naravnih virov in biotske raznovrstnosti.
  • Izdelki so visoke kakovosti zaradi skrbne pridelave in strogega nadzora.
  • Integrirana pridelava krepi zaupanje potrošnikov v varnost in kakovost hrane.
  • Kmetje pridobijo boljše pogoje za pridelavo in trženje svojih proizvodov.
logo ekološki prozivodi, kmetijstvo Slovenija

Ekološki proizvodi

Ekološki proizvodi so pridelani brez uporabe umetnih gnojil in z upoštevanjem strogih ekoloških standardov.

zascitena_oznacba_porekla

Zaščitena označba porekla

Kot zaščitena označba porekla se zaščitijo imena tistih proizvodov, ki so najtesneje povezani z geografskim območjem, na katerem se proizvajajo, saj geografsko območje vpliva na njihove lastnosti.

zaščitena geografska označba logo1

Zaščitena geografska označba

Zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, le da je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.

zajamčena tradicionalna posebnost

Zajamčena tradicionalna posebnost

Zajamčena tradicionalna posebnost označuje živila in jedi, katerih posebnost je v tradicionalnem sestavku ali načinu proizvodnje.

logo ekološki prozivodi, kmetijstvo Slovenija

Ekološki proizvodi

Ekološki proizvodi so pridelani brez uporabe umetnih gnojil in z upoštevanjem strogih ekoloških standardov.

  • Pridelava brez sintetičnih pesticidov in herbicidov zagotavlja bolj zdrave izdelke.
  • Uporaba naravnih tehnik in metod za ohranjanje rodovitnosti tal in zdravja rastlin.
  • Izdelki so pogosto boljši po okusu in imajo višjo hranilno vrednost.
  • Tak način kmetovanja prispeva k ohranjanju okolja in zmanjšanju onesnaževanja.
  • Kmetom omogoča trajnostno upravljanje kmetijskih zemljišč.
zascitena_oznacba_porekla

Zaščitena označba porekla

Kot zaščitena označba porekla se zaščitijo imena tistih proizvodov, ki so najtesneje povezani z geografskim območjem, na katerem se proizvajajo, saj geografsko območje vpliva na njihove lastnosti.

  • Izdelki so tesno povezani z določenim geografskim območjem.
  • Vsi postopki pridelave in predelave morajo potekati na določenem geografskem območju, prav tako pa morajo iz tega območja izhajati tudi uporabljene surovine.
  • Kakovost je vezana na specifične pogoje pridelave v določenem območju.
  • Shema povečuje prepoznavnost in ugled lokalnih proizvodov na trgu.
  • Krepi lokalno gospodarstvo in podpira ohranjanje kulturne dediščine.
zaščitena geografska označba logo1

Zaščitena geografska označba

Zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, le da je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.

  • Kmetijski pridelek ali živilo ima posebno kakovost, sloves ali druge značilnosti.
  • Vsaj ena od faz proizvodnje (pridelava ali predelava) mora potekati na določenem geografskem območju, surovine pa lahko izvirajo iz drugega območja.
  • Razlika z Zaščiteno oznako porekla je predvsem v tem, koliko surovin mora izvirati iz geografskega območja in kolikšen del proizvodnega postopka mora potekati v določenem geografskem območju.
  • Kakovost in lastnosti izdelkov so vezane na specifično območje.
  • Označba povečuje tržno vrednost in prepoznavnost izdelkov.
zajamčena tradicionalna posebnost

Zajamčena tradicionalna posebnost

Zajamčena tradicionalna posebnost označuje živila in jedi, katerih posebnost je v tradicionalnem sestavku ali načinu proizvodnje.

  • Zaščitijo se predvsem receptura ali način priprave ali sestava izdelka.
  • Te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo le tisti, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.
  • Izdelki so pogosto boljši po okusu in hranilni vrednosti.
  • Pridelava in predelava v skladu z visokimi kakovostnimi standardi.
  • Ohranitev in promocija kulturne dediščine v prehrani.
  • Povečuje zaupanje potrošnikov v avtentičnost in kakovost izdelkov.

Izbirajte med več kot 800 ponudniki lokalne hrane na našem zemljevidu

Vse regije
Gorenjska
Goriška
Jugovzhodna Slovenija
Koroška
Obalno-kraška
Osrednjeslovenska
Podravska
Pomurska
Posavska
Primorsko-notranjska
Savinjska
Zasavska
Zemljevid ponudnikov lokalne hrane

Uporabite naš zemljevid ponudnikov lokalne hrane ter hitro in enostavno najdite ponudnike raznolikih lokalnih pridelkov in izdelkov v svoji bližini.

Gorenjska

73Ponudnikov
Goriška

59Ponudnikov
Jugovzhodna Slovenija

51Ponudnikov
Koroška

26Ponudnikov
Obalno-kraška

61Ponudnikov
Osrednjeslovenska

122Ponudnikov
Podravska

173Ponudnikov
Pomurska

115Ponudnikov
Posavska

4Ponudnikov
Primorsko-notranjska

33Ponudnikov
Savinjska

98Ponudnikov
Zasavska

6Ponudnikov

Bogat nabor vsebin o lokalni hrani.

pripomocki-za-kuhanje

Naši projekti

tradicionalni-slovenski-zajtrk
Tradicionalni slovenski zajtrk

Vseslovenski projekt, ki poteka vsak tretji petek v novembru ter spodbuja zavedanje o pomenu uživanja zajtrka ter o prednostih lokalne hrane.

Logotip Spoštujmo hrano, spoštujmo planet
Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.

Logo riba v glavi
Naše super ribe

Vsaka riba prihaja iz specifičnega okolja, kjer je gojena ali ulovljena, in za njenim pridelkom stojijo ribiči, ribogojci in predelovalci. S projektom želimo približati zgodbe teh ljudi in omogočiti podporo lokalni ribogojnici in ribištvu.