Vsaka riba ima svojo zgodbo. Zgodbo, ki se začne z edinstveno lokalno vodo, kjer je gojena ali ulovljena. Zgodbo, ki jo ustvarjajo naši ribiči, ribogojci in predelovalci. Vse to daje okusu rib pristen karakter. A te zgodbe so našim očem večinoma skrite. Da jih cenimo, jih moramo najprej spoznati. In da jih okusimo, jih moramo najprej odkriti. Odkrijte in podprite lokalne ribiče, ribogojnice in predelovalce.
Izjave
»Slovenija podpira nadaljevanje skupnih prizadevanj EU za trajnostno upravljanje z ribolovnimi viri. Pri pripravi in izvedbi predlogov ukrepov upravljanja je nujno upoštevati potencialni vpliv ukrepov na manjše ribiške sektorje.«
Najokusnejše zgodbe naših voda
Vsaka riba ima svojo zgodbo. Oradina se začne v očem skritih globinah Piranskega zaliva. Njihovo rast in razvoj podpirajo specifični pogoji, kot so temperatura vode, slanost in hranilne snovi, ki jim dajejo poseben pečat.
Vendar pa okus, ki ga prinaša lokalna orada, ni rezultat zgolj naravnega okolja. Pomemben del zgodbe pišejo tudi predani ribiči, ki se vsak dan podajajo na valove, z znanjem, ki se prenaša iz generacije v generacijo. S spoštovanjem do morja skrbijo, da je ulov kar najbolj svež in kakovosten. Prav ti nepogrešljivi dejavniki dajejo oradi pristen in poln okus, ki ga lahko okusimo ob vsaki sveže pripravljeni jedi. To je okus, ki pripoveduje o povezanosti med naravo, človekom in dediščino slovenskega morja.
Sorodni projekti
Tradicionalni slovenski zajtrk
Vseslovenski projekt, ki poteka vsak tretji petek v novembru ter spodbuja zavedanje o pomenu uživanja zajtrka ter o prednostih lokalne hrane.
Spoštujmo hrano, spoštujmo planet
Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.