V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti in odgovornega ravnanja z naravnimi viri, je pomembno, da se posvetimo enemu izmed najbolj osnovnih vidikov našega vsakdana: hrani. Logotip in slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet odsevata našo zavezanost k zmanjševanju izgub hrane in odpadne hrane ter našem odnosu do hrane.
Video zgodba Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj
Brez moraliziranja in na simpatičen način želimo jasno pokazati, kako lahko preprosto zavržemo manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelamo v čisto nove jedi. Cilj je predstaviti primere dobrih praks in smernice, kako lahko vsak od nas vsak dan pomembno prispeva k zmanjšanju skupne letne količine odpadne hrane, ki planet bremeni bolj kot letalska industrija.
Posameznike in gospodinjstva želimo spodbuditi k odgovornejšemu ravnanju s hrano in zmanjšanju količin odpadne hrane, pri čemer smo z glasbo in zgodbo načrtno nagovorili mlajše generacije, ki igrajo ključno vlogo pri spreminjanju potrošniških navad.
Izjave
»Uspešna implementacija in komunikacija strategije in akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano »SPOŠTUJMO HRANO, SPOŠTUJMO PLANET« je ena ključnih prioritet našega ministrstva, saj verjamemo, da manj odpadne hrane na individualni in skupnostni ravni odločilno prispeva k zelenemu, trajnostnemu prehodu. Predlog na ravni EU je znižati količino odpadne hrane na prebivalca v trgovini na drobno, obratih prehrane in gospodinjstvih za 30 % do leta 2030 ter za 10 % v predelavi in proizvodnji. Na ministrstvu smo si zadali še ambicioznejši cilj. Zavedamo se, da za dosego rezultatov potrebujemo pomoč celotne verige od kmetov ter proizvajalcev in predelovalcev do javnih zavodov, trgovcev, gostincev in predvsem potrošnikov.«
»Z video zgodbo Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj želimo brez moraliziranja in na simpatičen način jasno pokazati, kako lahko preprosto zavržemo manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelamo v čisto nove jedi. Cilj naše strategije je predstaviti primere dobrih praks in smernice, kako lahko vsak od nas vsak dan pomembno prispeva k zmanjšanju skupne letne količine odpadne hrane, ki planet bremeni bolj kot letalska industrija.«
»Na MKGP se zavzemamo, da bi si celotna veriga preskrbe s hrano prizadevala za manj izgub hrane in odpadne hrane. Zato smo leta 2021 skupaj z vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano pripravili strategijo in akcijski načrt, ki z različnimi ukrepi spodbujata vse deležnike v celotni verigi k manj izgubam hrane in odpadne hrane.«
Sorodni projekti
Tradicionalni slovenski zajtrk
Vseslovenski projekt, ki poteka vsak tretji petek v novembru ter spodbuja zavedanje o pomenu uživanja zajtrka ter o prednostih lokalne hrane.
Naše super ribe
Vsaka riba prihaja iz specifičnega okolja, kjer je gojena ali ulovljena, in za njenim pridelkom stojijo ribiči, ribogojci in predelovalci. S projektom želimo približati zgodbe teh ljudi in omogočiti podporo lokalni ribogojnici in ribištvu.