Domov Spoštujmo hrano, spoštujmo planet Kako ukrepati Strežba hrane
Strežba hrane
Napačna naročila, preobširni meniji in prevelike porcije so pogost vzrok za nastajanje odpadne hrane v gostinstvu.
Najpogostejši vzroki za nastajanje odpadne hrane in izgube hrane v restavracijah in gostinsih obratih
- neprimerni načrti nakupov in obrokov, npr. napačna naročila ali preveč hrane (preobširni meniji), ki jo postrežejo na pultih, manj pogosti nakupi hrane;
- pomanjkanje sprotnega spremljanja in načrtovanja zalog ter neprimerno rokovanje z živili;
- pravni vidiki (npr. higienske smernice);
- neustrezna ponudba (hrana je slabega okusa, velikost porcij, ni možnosti, da bi preostanek odnesli domov);
- obnašanje potrošnikov in njihov odnos do hrane;
- zahteve, ki se spremenijo v kratkem času (nepredvidljivo število uporabnikov obrokov);
- nepripravljenost prilagajanja velikosti porcij (preobilne/prevelike porcije).
Kako zmanjšati količine odpadne hrane v sektorju strežbe hrane
Smernice HOTREC za gostinske obrate za zmanjšanje količine odpadne hrane
Prenesite ga na povezavi.