Nacionalna shema

Evropska shema

Napačna naročila, preobširni meniji in prevelike porcije so pogost vzrok za nastajanje odpadne hrane v gostinstvu.

Najpogostejši vzroki za nastajanje odpadne hrane in izgube hrane v restavracijah in gostinsih obratih

  • neprimerni načrti nakupov in obrokov, npr. napačna naročila ali preveč hrane (preobširni meniji), ki jo postrežejo na pultih, manj pogosti nakupi hrane;
  • pomanjkanje sprotnega spremljanja in načrtovanja zalog ter neprimerno rokovanje z živili;
  • pravni vidiki (npr. higienske smernice);
  • neustrezna ponudba (hrana je slabega okusa, velikost porcij, ni možnosti, da bi preostanek odnesli domov);
  • obnašanje potrošnikov in njihov odnos do hrane;
  • zahteve, ki se spremenijo v kratkem času (nepredvidljivo število uporabnikov obrokov);
  • nepripravljenost prilagajanja velikosti porcij (preobilne/prevelike porcije).

Kako zmanjšati količine odpadne hrane v sektorju strežbe hrane

Smernice HOTREC za gostinske obrate za zmanjšanje količine odpadne hrane

Smernice HOTREC za gostinske obrate za zmanjšanje količine odpadne hrane

Prenesite ga na povezavi.