Oštirjev dimljen jezik
Zahtevnost
Zahtevno
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Postopek:
Avtor recepta Elvis Vončina, chef Miran Ojsteršek, Gostilna Oštirka
Sestavine:
Za 4 osebe
Goveji jezik
- 320 g dimljenega govejega jezika »izbrana kakovost – Slovenija«
- 80 g mlade čebule
- 4 kuhana prepeličja jajca
- 4 rdeče redkvice
- 4 kom sladkega čilija
- 80 ml bučnega olja
- 80 ml balzamičnega kisa
- sol, poper
Bučna majoneza
- 2 rumenjaka
- 2 žlički gorčice
- 400 ml bučnega olja
- 400 ml sončničnega olja
- sol, poper
Priprava:
Priprava majoneze
V posodi zmešamo rumenjak, gorčico, sol in poper. V tankem curku prilivamo olje in pri tem neprestano mešamo, dokler ne dosežemo primerne gostote. Majonezo nato postavimo za nekaj časa v hladilnik.
Goveji jezik
Goveji jezik dobro očistimo. V loncu zavremo vodo, vanjo položimo goveji jezik in kuhamo 1 uro. Še vroči jezik olupimo in ohladimo. Nato ga najprej narežemo na tanjše rezine in nato na ožje trakove.
Mlado čebulo in redkvico operemo in ju narežemo na tanjše rezine.
Serviranje
V posodo položimo narezane trakove govejega jezika, dodamo mlado čebulo, bučno olje, balzamični kis, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo.
Tako pripravljen goveji jezik postavimo na krožnik. Obložimo ga z narezano redkvico in bučno majonezo. Na vrh jedi postavimo sladki čili in prepeličje jajce. Po želji lahko jed okrasimo z mikro zelenjem.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.