»Poprovci« ali pikantni medenjaki - recept | Recepti

»Poprovci« ali pikantni medenjaki – recept

5/5 - (1 vote)
Medenjak na kakavu
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Kam po lokalne sestavine?

Pomagajte si z našim zemljevidom ponudnikov lokalne hrane in najdite kmetije v svoji bližini.

Sestavine:

Medenjaki

  • 40 dag  pšenične moke
  • 20 dag ržene moke
  • 25 dag  tekočega medu
  • 11 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jelenove soli (uporablja se kot rahljalno sredstvo za težka peciva in piškote, lahko jo nadomestimo tudi s sodo bikarbono), 1 žlička pecilnega praška, 0,5 žličke sode bikarbone, pol čajne žličke popra, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja

Karamela, ki služi kot lepilo:

  • 3–4 žlice sladkorja
  • žlica vode

Priprava:

V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in lepo zadišijo, nato maso ohladimo. V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo ter izrežemo pravokotnike oziroma dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele. Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah (na srednji višini pečice).

Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.

Po načrtu zlepimo piškote v hiške.

Postrežemo s kakavovim napitkom.

 

Recept in foto: Kuhnapato

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Marmelada iz jagod haskap

  • Jagode haskap pri lokalnih ponudnikihJagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. Poglejte zemljevid ponudnikov jagod haskap v svoji bližini.Sestavine:1 kg jagod haskap500 g sladkorja1 limona (sok in naribana lupinica)1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)Postopek:Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče.…

  • Več...

Koruzni njoki s šparglji in čemaževim pestom

  • Hrane ne mečemo v smetiČe skuhate preveč, lahko njoke shranite in jed kasneje pogrejete ter jo pojeste kot malico.Sestavine:Njoki:400 g koruznega zdroba150 g koruzne mokepol žličke soli4 žlice oljčnega olja800 ml vode1 jajceDodatek:šop divjih ali gojenih zelenih špargljev2 stroka česnaoljčno…

  • Več...

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem