Nacionalna shema

Evropska shema

Slasten jagodni kolač – recept

S hrano ravnajmo varčno Bodimo pozorni, da hrane ne mečemo v smeti in tako zmanjšujmo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu. Jagodni kolač hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj dneh. Sestavine za kolač 15 večjih jagod z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 250 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« (iz hladilnika) 2 ...

Sestavine:

Postopek:

S hrano ravnajmo varčno

Bodimo pozorni, da hrane ne mečemo v smeti in tako zmanjšujmo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu. Jagodni kolač hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj dneh.

Sestavine za kolač

  • 15 večjih jagod z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 250 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« (iz hladilnika)
  • 2 žlici stopljenega masla (za pekač)
  • 100 g sladkorja
  • 5 jajc (iz hladilnika)
  • 400 g moke
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 150 ml sladke smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 100 ml bezgovega sirupa (po želji lahko tudi katerega drugega)
  • 1 žlica iztisnjenega limonovega soka

Sestavine za glazuro:

  • 2 žlici jagodnega pireja
  • 400 g sladkorja
  • 2 do 5 žlic iztisnjenega limonovega soka (odvisno od želene gostote glazure)

Priprava kolača:

Jagode dobro operemo in jih dobro spasiramo s paličnim mešalnikom. Jagodni pire damo v ponev in pokuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Medtem v manjši posodici stopimo 2 žlici masla. Pripravimo primeren pekač premera 25 cm, ga premažemo s stopljenim maslom in damo v zamrzovalnik.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija. Nato v kuhinjskem robotu ali z ročnim mešalnikom najprej z metlico za stepanje pri najvišji hitrosti stepemo maslo, ki mu počasi dodajamo sladkor. Mešamo vsaj 4 minute. Nato maslu in sladkorju dodamo jajca in mešamo pri srednji hitrosti.

Dodamo še moko, vaniljev sladkor, sodo in ščepec soli in mešamo na nizki hitrosti.

Nazadnje s spatulo vmešamo sladko smetano, bezgov sirup in jagodni pire. Zmes vlijemo v model, ki smo ga vzeli iz zamrzovalnika. Pečemo od 70 do 90 min, odvisno od višine modela. Nekje na polovici peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko damo kolač iz pečice, ga pustimo vsaj še 10 minut v modelu, šele nato ga preložimo na krožnik.

Priprava glazure:

Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom.

Svetujemo vam, da za pripravo jagodnega kolača izberete lokalne ekološke jagode, maslo, jajca in moko. Pozorni bodite na zeleno oznako, vidno na fotografijah, ki jamči slovenski izvor ter ekološko pridelavo s strogim nadzorom. Ekološko pridelana živila so polnejšega okusa, bolj zdrava, polna hranil ter zaradi kratke transportne poti tudi bolj sveža.

Povzeto po:
https://zgodbenakrozniku.si/izpostavljeno/jagodni-kolac-iz-najboljsih-slovenskih-sestavin/

Preberite več:

jagode v skledici

hrana na mizi

maslo na krožniku

jajca na krožniku

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito