Zeleni napitek za vsak dan | Recepti, Zdrava in uravnotežena prehrana

Zeleni napitek za vsak dan

5/5 - (1 vote)
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Tekočina je življenje. V obliki čiste vode ali kot prefinjena mešanica hranilnih snovi predstavlja temelj zdravega vsakdanjika. Osvežilen napitek v vročem dnevu, topel čaj v zimskih uricah, lahka juha za potešitev ali smoothie za okrepitev. Z napitkom, kot je smoothie, ne potešimo le žeje, ampak v telo vnašamo snovi, ki pripomorejo k regeneraciji celic, odpornosti imunskega sistema, boljšemu počutju, primerni sitosti in povečanju energije.

Priljubljenost smoothijev je v porastu in ta krepčilna tekočina je v resnici le drugo ime za svež in kašast napitek, pripravljen z vsakršnim mešalnikom. Zeleni napitki iz svežih in lokalno pridelanih sestavin so preprost in učinkovit vir najpomembnejših hranilnih snovi, ki jih potrebuje organizem. Različne vrste zelenjave so v tekoči obliki lahko prebavljive in se lažje absorbirajo skozi prebavni trakt. Slab liter zelenega napitka zapolni dnevne potrebe odraslega človeka po vnosu potrebnih snovi.

Za napitke, kot so zeleni, rdeči, sadni ali kateri koli drug smoothie, je ključnega pomena, da so sestavine, ki jih zmešamo, predvsem kakovostne. Sveže in lokalne sestavine hkrati pomenijo, da bo vsebnost učinkovin (na primer vitaminov A in C ter folne kisline) v sadju ali zelenjavi kar najvišja, saj se njihova vsebnost z daljšimi časi shranjevanja ali transporta več kot prepolovi.

Z uporabo ekološko pridelane zelenjave in sadja se izognemo uživanju pesticidov in nepotrebnemu odstranjevanju povrhnjice. Pri nekaterih sortah, kot so jabolka, so najbolj vitalna hranila namreč tik pod kožo.

Glavne sestavine

Zeleni listi različnih užitnih rastlin so največkrat najbolj hranilno bogati deli rastlin in s tem glavna sestavina zelenih smoothijev. Ker listi številnih rastlin vsebujejo sledi strupenih organskih spojin (alkaloidov), je priporočljivo, da krožno uživamo različne vrste – predvsem zelenje. Alkaloidi so v velikih količinah strupeni, v majhnih pa naj bi celo krepili imunski sistem.

Če si zeleni smoothie pripravljamo vsak dan, izberemo sedem ali več najdostopnejših rastlin, denimo: blitvo, kitajsko zelje, korenjevo listje, liste buč, liste kolerabe, liste kumare, liste redkve, solato vseh vrst, rukolo, ohrovt, špinačo, trtne liste, zeleno, zelje ipd. V mešalnik lahko po okusu vmešamo še nekatere divje rastline in trave (belo metliko, deteljo, divje vijolice, gozdne jagode, japonski dresnik, kislico, koprivo, regrat, vrtnico), zelišča (baziliko, koprc, koromač, limonsko travo, meto, peteršilj) in kalčke, a v manjših količinah, saj imajo večje vsebnosti alkaloidov.

Priprava zelenih smoothijev velja za enostavno, zlasti za tiste, ki zelenje jedo poredkoma. “Začetniška” mešanica lahko vsebuje več sadja, da prikrije grenak priokus zelenja, a sčasoma se človek navadi na grenkobo, ki je značilna za rastline z visoko vsebnostjo antioksidantov. Smoothiji vsebujejo za razliko od sveže stisnjenega soka še pomembne vlaknine, zaradi česar so nasitnejši. So polnovredna tekoča hrana.

Rdeče-zeleni napitek za 2 litra:

  • 2 skodelici špinače
  • 1 zeleno jabolko
  • 1 rumeno jabolko
  • 1 skodelica jagod (ali drugega jagodičevja)
  • 3 skodelice vode

Slika je simbolična.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Marmelada iz jagod haskap

  • Jagode haskap pri lokalnih ponudnikihJagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. Poglejte zemljevid ponudnikov jagod haskap v svoji bližini.Sestavine:1 kg jagod haskap500 g sladkorja1 limona (sok in naribana lupinica)1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)Postopek:Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče.…

  • Več...

Koruzni njoki s šparglji in čemaževim pestom

  • Hrane ne mečemo v smetiČe skuhate preveč, lahko njoke shranite in jed kasneje pogrejete ter jo pojeste kot malico.Sestavine:Njoki:400 g koruznega zdroba150 g koruzne mokepol žličke soli4 žlice oljčnega olja800 ml vode1 jajceDodatek:šop divjih ali gojenih zelenih špargljev2 stroka česnaoljčno…

  • Več...

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem