Klapavice na buzaro

Čas priprave: 45 min

Zahtevnost:

Klapavice na buzaro na krožniku

Sestavine:

  • klapavice
  • belo vino
  • oljčno olje
  • česen, peteršilj
  • drobtine

Postopek:

Klapavice površinsko očistimo ter odtstranimo bisusno nit (ni pa nujno). Ne pretiravajte s čiščenjem obrasti, saj vsi ti organizmi, ki so morebiti pritrjeni na površino školjke, prispevajo k odlični juhi!

Očiščene školjke damo v globok lonec in dodamo približno tretjino količine vode in belo vino po občutku. Ne solimo, saj imajo školjke v sebi morsko vodo. Ostane naj nekaj prostora, saj se bodo školjke med kuhanjem odprle. Kuhamo, dokler se vse školjke ne odprejo, med kuhanjem rahlo mešamo, da se školjke enakomerno odprejo. Juho odcedimo in školjke pustimo v pokritem loncu.

Na oljčnem olju rahlo popražimo izdatno ko ličino drobno nasekljanega česna ter dodamo juho iz školjk. Ko dodamo juho, bodimo po zorni, saj bo na dnu lonca usedlina in pesek. Dodamo še drobtine in izdatno sesekljan pe teršilj ter zgostimo do željene gostote. S tako narejeno omako prelijemo školjke, premešamo in še minuto prekuhamo, da se vsi okusi lepo spojijo.

Pred serviranjem lahko potresemo z drobno nasekljano stebelno zeleno.