Panirani fileti sardel ali sardonov (panirani metuljčki)
Čas priprave: 60 min
Zahtevnost:
Sestavine:
- sardele ali sardoni
- oljčno olje
- jajce
- sol
- ostra moka
- drobtine
Postopek:
Sveže sardone filetriamo na ta način, da najprej odrežemo glavo, očistimo drobovje ter nato z nožem ribo razpremo, odstranimo hrbtenico ter naredimo filet metuljčka. Ribe morajo biti seveda sveže ampak, če so stare npr. 1 dan, bo hrbtenica lažje odstopila in bo filet lepo oblikovan.
Ribo solimo in v krožniku stepemo jajce. Ribo najprej pomokamo v ostri moki, pomočimo v stepeno jajce in povaljamo v drobtine z obeh strani, da se dobro primejo. Tako pripravljeno ribo ocvremo v vrelem olju.
Ponudimo s tatarsko omako.
Panirane ribe lahko jemo tudi hladne.
Sicer pa pri serviranju ribjih jedi pazimo na drobne koščice, ki so lahko prisotne, predvsem na trebušni strani ribe in v plavutih. Še posebej velja biti pozoren na to pri otrocih.