Sardele »na šavor« (savor)

Čas priprave: 45 min

Zahtevnost:

sardele na šavor

Sestavine:

  • sardele
  • moka
  • oljčno olje
  • čebula
  • česen
  • sol, poper, vejica rožmarina, lovrov list
  • belo vino (malvazija)
  • vinski kis

Postopek:

Ime tega recepta izhaja iz italijanske besede “sapore”, ki pomeni okus. Sardele očistimo in pomokamo ter ocvremo na vročem oljčnem olju. Ocvrte sardele odložimo v skledo. Na ostanku olja prepražimo na rezine sesekljano čebulo in nasekljan česen da rahlo porumenita. Dolijemo belo vino (malvazijo), vinski kis, dodamo lovorov list, vejico rožmarina, sol, poper in premešamo. Ko zavre in se malo pokuha tako pripravljeno omako (šavor) prelijemo na sardele. Biti morajo popolnoma prekrite z omako. Dobro je, da sardele tako počivajo v hladilniku vsaj en dan.

Ponudimo jih lahko kot predjed ali samostojno jed s kruhom ali polento.