Zakonodaja

Predelava rib in drugih vodnih organizmov se v Sloveniji odvija večinoma v manjših predelovalnih obratih, večjih ribogojnicah ter posameznih ribarnicah.

Ribar

Vsi nosilci živilske dejavnosti morajo skladno z zadevno zakonodajo EU od 1. januarja 2006 registrirati/odobriti svoj živilski obrat, v katerem se izvaja predelava. Izjemi pri tem sta pridelava in ulov majhnih količin, ki so namenjene neposredni oskrbi potrošnika ter določene z ustreznim pravilnikom, in sicer za:

-akvakulturo: do 3000 kg letno;

-gospodarski ribolov: do 50 kg ribiških proizvodov na dan.

Evidenco registriranih/odobrenih obratov vodi Veterinarska uprava RS. Predelava je namenjena viškom surovine iz ribolova in/ali gojenja ter dodani vrednosti ribiškim proizvodom. Danes viškov iz ribolova ni, tako da gre pri predelavi večinoma za dvig dodane vrednosti proizvodom.