Tipični, lokalni načini priprave rib in morskih sadežev
Vsak kupec bo seveda pripravil ribo ter druge organizme na način, ki mu najbolj ustreza. Receptov je na spletu dovolj. V spodnjem tabelarnem prikazu navajamo po našem mnenju in izkušnjah najbolj primerne ter obenem tipične lokalne načine priprave rib iz našega morja. Dejstvo je, da so naše ribe same po sebi zelo okusne, izbrati je potrebno le primeren način priprave.
Vrsta | Priprava |
Bradač | • pečen na žaru (plošča) • ocvrt • v brodetu |
Brancin | • na žaru, najboljše na ogljenem • v pečici, večji osebki • v soli • kuhan |
Bodičasti volek | • kuhan in pripravljen na “solato” |
Bukva | • pečena na žaru (plošča) • ocvrta, manjši osebki • v brodetu |
Glavuni, Girice, Menola | • ocvrte, manjši osebki • pečene na žaru (plošča) |
Gladki romb in Romb | • v pečici • na žaru, najboljše na ogljenem (“na gradeli”) |
Iverka | • ocvrta, manjši osebki • pečena na žaru (plošča) • filet iverke, večji osebki, popečen na olju ali mas- lu z začimbami |
Kovač | • pečen na žaru (plošča) • v pečici |
Ligenj | • pečen na žaru (plošča) • ocvrt, manjši primerki • polnjen z različnimi nadevi, večji primerki, ter pečen na olju ali v pečici • v brodetu |
Mol | • ocvrt • kuhan • pečen na žaru (plošča) |
Morska bogomolka | • ocvrta, manjši osebki • pečena na žaru (plošča) • v brodetu |
Morski list | • pečen na žaru (plošča) • filet lista popečen na olju ali maslu z začimbami |
Moškatna hobotnica | • kuhana in pripravlena na “solato” • pod peko • v brodetu |
Navadni morski pes | • pečen na žaru, zrezki |
Oslič | • pečena na žaru • ocvrta, manjši osebki • v brodetu |
Ovčica | • na žaru, najboljše na ogljenem • v brodetu |
Ribon | • ocvrt, manjši osebki • pečen na žaru |
Salpa | • na žaru, najboljše na ogljenem • v brodetu |
Sardela | • na žaru, najboljše na ogljenem • na “šavor”, ocvrta ter marinirana s čebulo, belim vinom, začimbami… • panirani “metuljček” fileti • slani fileti sardele v olivnem olju |
Sardon | • ocvrt • marinirani fileti … • panirani “metuljček” fileti • slani fileti sardona v olivnem olju |
Sipa | • sipin golaž • sipina rižota, tudi “na črno” s sipinim črnilom • ocvrta • kuhana in pripravljena na “solato” • v brodetu |
Skuša | • na žaru, najboljše na ogljenem • filet skuše, popečen na olju ali na žaru z začimbami • fileti skuše v olju |
Skakavka | • pečena na žaru |
Špar | • ocvrt, manjši osebki • pečen na žaru (plošča) |
Šur | • na žaru, najboljše na ogljenem |
Veliki krulec | • pečen na žaru • v brodetu |
Zlati cipelj, glavati cipelj in debelousti cipelj |
|