Tipični, lokalni načini priprave rib in morskih sadežev

Vsak kupec bo seveda pripravil ribo ter druge organizme na način, ki mu najbolj ustreza. Receptov je na spletu dovolj. V spodnjem tabelarnem prikazu navajamo po našem mnenju in izkušnjah najbolj primerne ter obenem tipične lokalne načine priprave rib iz našega morja. Dejstvo je, da so naše ribe same po sebi zelo okusne, izbrati je potrebno le primeren način priprave.

VrstaPriprava
 

Bradač

•     pečen na žaru (plošča)

•     ocvrt

•     v brodetu

 

Brancin

•     na žaru, najboljše na ogljenem

•     v pečici, večji osebki

•     v soli

•     kuhan

Bodičasti volek•     kuhan in pripravljen na “solato”
 

Bukva

•     pečena na žaru (plošča)

•     ocvrta, manjši osebki

•     v brodetu

Glavuni, Girice, Menola•     ocvrte, manjši osebki

•     pečene na žaru (plošča)

Gladki romb in Romb•     v pečici

•     na žaru, najboljše na ogljenem (“na gradeli”)

 

Iverka

•     ocvrta, manjši osebki

•     pečena na žaru (plošča)

•     filet iverke, večji osebki, popečen na olju ali mas- lu z začimbami

 

Kovač

•     pečen na žaru (plošča)

•     v pečici

 

 

Ligenj

•     pečen na žaru (plošča)

•     ocvrt, manjši primerki

•    polnjen z različnimi nadevi, večji primerki, ter pečen na olju ali v pečici

•     v brodetu

 

Mol

•     ocvrt

•     kuhan

•     pečen na žaru (plošča)

 

Morska bogomolka

•     ocvrta, manjši osebki

•     pečena na žaru (plošča)

•     v brodetu

Morski list•     pečen na žaru (plošča)

•     filet lista popečen na olju ali maslu z začimbami

 

Moškatna hobotnica

•     kuhana in pripravlena na “solato”

•     pod peko

•     v brodetu

Navadni morski pes•     pečen na žaru, zrezki
 

Oslič

•     pečena na žaru

•     ocvrta, manjši osebki

•     v brodetu

 

Ovčica

•     na žaru, najboljše na ogljenem

•     v brodetu

Ribon•     ocvrt, manjši osebki

•     pečen na žaru

Salpa•     na žaru, najboljše na ogljenem

•     v brodetu

 

 

Sardela

•     na žaru, najboljše na ogljenem

•     na “šavor”, ocvrta ter marinirana s čebulo, belim vinom, začimbami…

•     panirani “metuljček” fileti

•     slani fileti sardele v olivnem olju

 

Sardon

•     ocvrt

•     marinirani fileti …

•     panirani “metuljček” fileti

•     slani fileti sardona v olivnem olju

 

 

Sipa

•     sipin golaž

•     sipina rižota, tudi “na črno” s sipinim črnilom

•     ocvrta

•     kuhana in pripravljena na “solato”

•     v brodetu

 

Skuša

•     na žaru, najboljše na ogljenem

•     filet skuše, popečen na olju ali na žaru z začimbami

•     fileti skuše v olju

Skakavka•     pečena na žaru
Špar•     ocvrt, manjši osebki

•     pečen na žaru (plošča)

Šur•     na žaru, najboljše na ogljenem
 

Veliki krulec

•     pečen na žaru

•     v brodetu

Zlati cipelj, glavati cipelj in debelousti cipelj
  • na žaru
  • kuhan
  • v brodetu