Nacionalna shema

Evropska shema

Označba višje kakovosti logo

Označba višje kakovosti

To je nacionalna shema kakovosti, ki vključuje kmetijske pridelke in živila z boljšimi lastnostmi od običajnih. V praksi to pomeni, da imajo izdelki lahko večji sadni delež ali pa so brez dovoljenih aditivov. Posebne lastnosti izdelkov se določajo glede na sestavo, senzorične in fizikalno-kemične lastnosti ter način pridelave ali predelave.

Standardizirani lokalni recept pridelave ali predelave živil zagotavlja enotno kakovost pri vseh proizvajalcih, zato je večja in stabilnejša tudi njihova konkurenčnost. Ker proizvajalci izpolnjujejo želje potrošnikov po avtentičnih proizvodih boljše kakovosti, se večata zaupanje in potrošnja ter s tem tudi skupni obseg proizvodnih količin. Potrošnikom se po drugi strani zaradi nadzora kakovosti, ki ga izvaja neodvisni kontrolni organ, zagotavljata stalna kakovost in enotno označevanje (zaščitni znaki, simboli Evropske unije, enotne navedbe), na osnovi katerega lahko izdelek laže ločijo od drugih kmetijskih pridelkov in proizvodov, ki so na voljo v trgovinah.


Seznam pridelkov in živil z oznako višja kakovost

Med zlati panj

Med Zlati panj

Z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu. Med Zlati panj se od drugih vrst medu razlikuje po dveh glavnih lastnostih, ključnih za določanje kakovosti: stopnji hidroksimetilfurfurala (HMF), ki je pokazatelj pregretosti medu, in nižji vsebnosti vode v medu. Oznako višja kakovost Zlati panj ima šest vrst medu: travniški, planinski, hojev, akacijev, kostanjev, lipov.

Kokošja jajca omega plus

Kokošja jajca Omega plus

Jedilna jajca Omega plus so proizvedena po ustaljeni tehnologiji proizvodnje, vendar zaradi dodatka ustrezno pripravljenega lanenega semena v krmno mešanico vsebujejo vsaj petkrat več maščobnih kislin omega-3 kot navadna jajca. Omega-3 je skupno ime za skupino večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so med drugim pomembne za izgradnjo in funkcijo celičnih membran, še posebej živčnega tkiva in možganov ter očesne mrežnice.

Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«

Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«

Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena« so višje kakovosti, ker vsebujejo selen, ki ima veliko vlogo pri vzdrževanju imunskega sistema, pomemben je za rast las in nohtov, delovanje trebušne slinavke, kot antioksidant pa ima vlogo pri obrambi celic pred oksidativnimi stresi. Za dosego zahtevanih količin selena v perutninskem mesu in izdelkih se selen dodaja v krmo za piščance.

Pivški piščanec in izdelki z omega-3

Pivški piščanec in izdelki z omega-3

S posebno načrtovano prehrano piščancev iz izbranih surovin rastlinskega izvora je dosežena spremenjena maščobno-kislinska sestava mesa Pivškega piščanca in izdelkov, ki so tako bolj podobne mesu živali iz proste reje.

Poltrdi sir brez konzervansov – poltrdi siri Zelene doline

Poltrdi sir brez konzervansov – poltrdi siri Zelene doline

Izdelani so sicer po običajnem tehnološkem postopku za izdelavo poltrdih sirov, vendar se pri obdelavi mleka za njihovo proizvodnjo uporablja postopek baktofugiranja mleka. Zato so siri obstojni kljub temu, da mleku niso dodani konzervansi.



Povezave in viri