Teden tradicionalnih slovenskih jedi v Vrtcu Anice Černejeve v Celju
datum: 28.11.2019
V Vrtcu Anice Černejeve v Celju so obeleževanje dneva slovenske hrane razširili na cel teden. Od 11. do 15. novembra 2019 so v jedilnik vključili slovenske narodne jedi, dejavnosti v skupinah pa obogatili s pestrimi vsebinami:
spoznavanje življenja čebel in z ogledom video posnetka Kranjska čebela,
obisk čebelarja (ogled čebelnjaka in obisk čebelarskega doma) in s predstavitev pripomočkov, ki jih uporablja pri svojem delu,
ples čebelic ob glasbi, z gibalno igro Čebela in medved,
prepevanje pesmi (tri čebele – anja štefan…),
peka medenjakov in pletenic,
priprava zdrave malice (solata s fižolom in repo, črno redkvijo),
spoznavanje in uživanjem tradicionalnih slovenskih jedi,
čajanka, okušanje različnih vrst medu in sadja,
likovno upodabljanje čebel in čebelnjakov v različnih tehnikah in izdelovanjem iz nestrukturiranega materiala,
spoznavanje slovenskih šaljivk in zbadljivk,
s pravljicami (čudežna skleda medu…)
obiskom čebele adele, ki jim je pripravila pravljično uro
Otroci so spoznavali in pridobivali navade zdravega in raznolikega prehranjevanja in razvijali prstno motoriko. Spodbujali so jih k oblikovanju prijetnega vzdušja pri obrokih. Dejavnosti so predstavili tudi staršem na oglasnih deskah, z razstavo fotografij ter otroških izdelkov v garderobah in na spletni strani vrtca. Ciljem bodo sledili skozi celo šolsko leto.