Pripravili smo nabor gradiv na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga obeležujemo ob dnevu slovenske hrane vsak tretji petek v novembru, tokrat 20. 11. Njihov namen je pomagati pri osveščanju in predajanju letošnjih ključnih sporočil, na kratko povzetih tudi v sloganu »Zajtrk z medom – super dan!«. Gradiva si lahko tudi natisnete na priloženih povezavah.
Tematski plakat Tradicionalnega slovenskega zajtrka
Letošnje osrednje sporočilo plakata temelji na ilustraciji, ki jo je izdelal priznani slovenski ilustrator Ivan Mitrevski in glede idejne zasnove pojasnil: »Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi potekal na šolah. A nisem narisal šolskih otrok. Namesto njih v ilustraciji nastopajo gozdne in domače živali. Izbral sem take, ki pogosto nastopajo v pravljicah, ljudskih pregovorih, stripih in slikanicah: volka, medveda, lisico, veverico, mačko, kosa, racaka in seveda čebele. Čebele sem pobarval s sivo barvo, saj gre za znamenite kranjske sivke. Medved je najbolj sladkosned, lisica je najbolj zvita, najbolj radoveden pa je veveriček, ki je zatopljen v branje, medtem ko ostale živali jedo zajtrk. To je pomemben detajl ilustracije. Mislim, da ne moremo gojiti kulture prehranjevanja ne da bi zraven gojili ljubezen do knjige in besede.«
Plakat s prostorom za otroško risbico
Letošnje osrednje sporočilo plakata temelji na ilustraciji, ki jo je izdelal priznani slovenski ilustrator Ivan Mitrevski in glede idejne zasnove pojasnil: »Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi potekal na šolah. A nisem narisal šolskih otrok. Namesto njih v ilustraciji nastopajo gozdne in domače živali. Izbral sem take, ki pogosto nastopajo v pravljicah, ljudskih pregovorih, stripih in slikanicah: volka, medveda, lisico, veverico, mačko, kosa, racaka in seveda čebele. Čebele sem pobarval s sivo barvo, saj gre za znamenite kranjske sivke. Medved je najbolj sladkosned, lisica je najbolj zvita, najbolj radoveden pa je veveriček, ki je zatopljen v branje, medtem ko ostale živali jedo zajtrk. To je pomemben detajl ilustracije. Mislim, da ne moremo gojiti kulture prehranjevanja ne da bi zraven gojili ljubezen do knjige in besede.«