Vodnik po nakupovanju lokalne hrane
Vodnik vam pomaga z usmeritvami, na kaj vse bodite pozorni ob nakupovanju lokalne hrane.
Nakupovanje neposredno pri pridelovalcu ali predelovalcu
Nakup neposredno pri pridelovalcih ali predelovalcih vam prinaša številne prednosti ter dostop do svežih lokalnih živil.
Nakupovanje v trgovini
Bodite pozorni na poreklo živil in čim večkrat posezite po slovenski lokalni hrani.
Prehranjevanje v restavracijah
Povprašajte po izvoru živil in hrane, ki vam jo v restavraciji postrežejo.
Nakupovanje neposredno pri pridelovalcu ali predelovalcu
Nakupovanje neposredno pri pridelovalcu ali predelovalcu zagotavlja poznavanje izvora hrane, podpira lokalno gospodarstvo ter omogoča dostop do najbolj svežih lokalno pridelanih živil.
#1 Na kaj bodite pozorni ...
Preverite izvor
Prepričajte se, da je zelenjava, ki jo prodajajo, res lokalna in iz slovenskih kmetij.
Nakupujte sezonsko
Osredotočite se na sezonsko sadje in zelenjavo, saj si tako zagotovite najbolj sveže in okusne izdelke.
Pozanimajte se o načinu pridelave
Povprašajte, na kakšen način so živila pridelana (na primer ekološka pridelava, integrirana pridelava …).
Zahtevajte svežino
Preverite, koliko časa je preteklo od pridelave do prodaje.
Povprašajte o certifikatih
Pozanimajte se, ali imajo izdelki pridobljene certifikate, ki jamčijo strožji nadzor in višjo kakovost.
Pozanimajte se o kakovosti
Vprašajte, ali so izdelki brez umetnih dodatkov in konzervansov.
#2 Posegajte po proizvodih certificiranih pridelovalcev in predelovalcev
Izbirajte izdelke s certifikati priznanih pridelovalcev in predelovalcev, ki zagotavljajo visoke standarde kakovosti. Tako podpirate lokalno gospodarstvo in obenem uživate v hrani višje kakovosti.
Shema »izbrana kakovost«
Z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so označeni pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji ter so deležni dodatnih, strožjih kontrol. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo izdelkov.
Ekološka pridelava
V sistemu ekološkega kmetovanja je zagotovljen nepretrgan in transparenten nadzor nad pridelavo in predelavo teh pridelkov oziroma živil »od njive do krožnika« in tako zajamčena večja varnost tistim potrošnikom, ki se za takšne pridelke oziroma živila odločijo.
#3 Kje začeti?
Začnite z obiskom lokalne tržnice, kjer boste našli sveže pridelke neposredno od pridelovalcev. Prav tako lahko s pomočjo našega zemljevida ponudnikov lokalne hrane poiščete kmete v svoji bližini in podprete domačo pridelavo.
Obiščite lokalno tržnico
Na lokalni tržnici boste našli pestro izbiro svežih, sezonskih pridelkov in domačih izdelkov, ki prihajajo neposredno od preverjenih pridelovalcev. Podprite lokalne kmete in uživajte v kakovostni, naravno pridelani hrani.
Raziščite ponudnike lokalne hrane na našem zemljevidu
S pomočjo interaktivnega zemljevida enostavno poiščite kmetije in pridelovalce v svoji bližini. Tako boste imeli dostop do lokalno pridelane hrane, obenem pa pripomogli k trajnostnemu načinu nakupovanja.
Nakupovanje v trgovini
Nakupovanje v trgovini omogoča enostaven dostop do široke palete izdelkov, vendar je pomembno biti pozoren na izvor, kakovost in sestavine živil.
Bodite pozorni na naslednje ...
Bodite pozorni na poreklo živil
Preverite, od kod prihajajo izdelki, in dajte prednost lokalno pridelanim.
Ob nakupu mesa vprašajte po poreklu
Vedno vprašajte po poreklu mesa, da boste prerpičani o tem, ali prihaja iz zanesljivih in kakovostnih lokalnih virov.
Bodite pozorni na oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«
Iščite izdelke z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja višjo kakovost, bolj stroge standarde in dodaten nadzor.
Bodite pozorni na označbo Ekološka pridelava
Pri ekološkem načinu kmetovanja je prepovedana uporaba lahko topnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov in proizvodov pridobljenih iz teh organizmov ter različnih regulatorjev rasti.
Preverite ektikete
Pozorno preberite etikete, da izveste več o sestavinah in hranilni vrednosti izdelkov.
Prehranjevanje v restavracijah
Prehranjevanje v restavracijah ponuja priložnost za uživanje v okusnih obrokih, vendar je pomembno izbirati restavracije, ki ponujajo kakovostne, sveže in lokalno pridelane sestavine.
Upoštevajte naslednje nasvete ...
Dajte prednost sezonskim jedem
Izberite jedi, ki so pripravljene iz sezonskih sestavin za višjo kakovost in boljši okus.
Povprašajte po poreklu
Vprašajte po poreklu mesa in drugih izdelkov, da se prepričate, ali prihaja iz zanesljivih lokalnih virov.
Na meniju poiščite oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«
Vprašajte gostinca, ali za pripravo jedi uporablja izdelke z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja višjo kakovost in dodaten nadzor.