Nacionalna shema

Evropska shema

Pljučna pečenka v testu 

Pljučna pečenka v testu je popolna kombinacija sočne, mehke pljučne pečenke in hrustljavega zlatega testa. Ta kulinarični presežek bo na vaši praznični mizi zasijal kot prava mojstrovina.

Avtor recepta: chef Luka Košir, Restavracija Grič

Čas priprave

4 ure

Čas kuhanja

1 ura 10 minut

Skupni čas

5 ur 10 minut

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

8

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

  • 250 g moke
  • 185 g masla
  • 3 g soli
  • 60,5 g hladne vode

Gobice

  • 500 g (šampinjoni, ostrigarji, lisičke …)
  • 20 g črnih tartufov (opcijsko)
  • 250 g šalotke
  • 80–90 g masla
  • suhi šeri po okusu (opcijsko)
  • sol in poper
  • sveži timijan
  • sveži peteršilj

Govedina

  • 800–900 g govejega pljučnega fileja (sredinski del brez mrene)
  • olje za peko
  • sol
  • dijonska gorčica

Testo

  • 8 tankih rezin pršuta
  • dijonska gorčica
  • umešano jajce, sol in malo vode za premaz testa
  • sveža zelišča za dekoracijo (rožmarin, timijan …)

Postopek:

V hladno posodo mešalnika za testo dodamo moko, sol in maslo. Za mešanje uporabimo nastavek z lopatico, ki mora biti prav tako hladen. Pri srednji hitrosti mešamo toliko časa, da nastanejo enakomerne grudice. Počasi dodajamo vodo, da se vse sestavine pomešajo. Testa ne gnetemo predolgo. Gladko testo vzamemo iz posode in ga oblikujemo v hlebec in sploščimo na višino 3 do 4 cm. Zavijemo ga v prozorno folijo in shranimo v hladilniku, vsaj 4 ure pred uporabo.

Gobe očistimo in nasekljamo. Šalotko fino sesekljamo. V ponvi stopimo maslo in dodamo šalotko. Pri praženju pazimo, da jo enakomerno pražimo do zlato rjavega in ji nato v dveh delih dodamo sesekljane gobe. Pri praženju smo pazljivi, da imamo dovolj temperature, ker se nam bodo surovine drugače kuhale in ne pražile. Surovine pražimo toliko časa, da se povežejo v homogeno zmes in da ni skoraj nič več odvečne vlage. Med praženjem ponev po potrebi deglaziramo s šerijem. Gobe začinimo s soljo, poprom, sesekljanim peteršiljem in svežim timijanom ter shranimo v hladilniku do uporabe.

V predgreto litoželezno ponev dodamo olje in enakomerno opečemo pljučni file. Pri tem pazimo, da ga le opečemo na hitro. Opečeno meso solimo, popramo in premažemo z dijonsko gorčico. Tako pripravljenega prestavimo v predgreto suho pečico na 66–68 °C. V pečici ga zorimo toliko časa, dokler ni središčna temperatura 42–43 °C, kar preverimo s termometrom za meso. Meso vzamemo iz pečice in shranimo na hladnem do uporabe. 

Na pomokani površini s pomočjo valjarja testo oblikujemo v kvadratno obliko debelo ca. 5 mm. Testo prenesemo na papir za peko. Nato kvadratu odrežemo 1/3 testa in ga shranimo za oblikovanje. Večji del shranimo na hladno, manjšega pa zarežemo tako, da dobimo mrežast vzorec, ki ga prav tako shranimo na hladnem. 

Na kos prozorne folije razporedimo rezine pršuta in jih prekrijemo z enakomerno debelino gobove zmesi. Na to plast položimo opečen kos pljučne, ga dodatno premažemo z gorčico in ga s pomočjo folije na tesno ovijemo okoli mesa, tako da dobimo lep cilinder. Tega shranimo v hladilniku do uporabe.

Na ravno podlago položimo večji kos testa, za tem na sredino položimo mesni cilinder. Robove testa premažemo z jajčnim premazom in ga s pomočjo papirja za peko ovijemo okoli mesnega cilindra. Na koncih cilindra testo plosko stisnemo in odrežemo pri 3 cm. Sploščene dele nato zapognemo pod cilinder. Testo premažemo z jajčno zmesjo in čez njega poveznemo mrežasto testo. Tega razporedimo tako, da dobimo enakomeren vzorec in pri tem pazimo, da ga lepo zatisnemo na obeh koncih cilindra. Na koncu vse še enkrat bogato premažemo z jajčnim premazom in dekoriramo s poljubnimi začimbami. Jed lahko pečemo takoj ali jo shranimo na hladnem do peke.

Pečemo jo v predgreti pečici pri 230 °C. V konvekcijski pečici se bo jed pekla 20 minut. V manjših pečicah lahko to podaljša čas peke na 30–40 minut. Prav tako si lahko pri peki pomagamo z vbodnim termometrom. Sredica mesa bi morala biti okoli 42–43 °C. Med peko opazujemo testo, ki mora biti lepo zapečeno in hrustljavo. Po peki pustimo, da jed počiva vsaj 10 minut, preden jo razrežemo. 

Poleg te jedi lahko ponudimo različne priloge in omake. 

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito