Sirova strjenka s hruško v bezgovem sirupu
Avtor recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša Raduha
Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
3 ure
Skupni čas
4 ure
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Sirova strjenka
- 100 g modrega sira kmetije Orešnik
- 250 g kozje skute
- 120 ml piščančje osnove
- 250 ml sladke smetane
- 11 g agar agar želirnega sredstva ali 7 g želatine
- 15 g grobo nasekljanih orehov
- sol in poper
- 4 listi sveže bazilike
Omaka
- 1 hruška
- limonin sok
- klinčki
- cimet
- 0,5 dcl bezgovega sirupa
Sirov piškot
- 50 g ostre moke
- 50 g naribanega trdega sira
- 50 g masla
- 1/2 stepenega jajca
Postopek:
Modri sir naribamo in zmešamo s kozjo skuto. Sladko smetano stepemo. Piščančjo osnovo segrejemo in v njej raztopimo agar agar ali želatino (ki smo jo namakali 10 minut v mrzli vodi). Segreto osnovo prelijemo preko sira in skute ter dobro premešamo.
Stepeno smetano začinimo s soljo in poprom ter jo rahlo vmešamo v sirovo mešanico. Dodamo nasekljane orehe in narezane liste sveže bazilike.
Mešanico vlijemo v večji model ali manjše modelčke in jih postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se krema strdi.
Priprava omake
Hruško olupimo, narežemo na četrtine, izrežemo peške in pokapljamo z limonovim sokom. V majhni posodi na nizki vročini segrevamo 1 dcl vode, bezgov sirup ter začimbe (klinčke in cimet). Dodamo narezano hruško in jo rahlo pokuhamo, da postane mehka. Nekaj celih kosov hruške damo na stran za teksturo, preostale hruške s tekočino pa stresemo v mešalnik in zmiksamo.
Priprava sirovega piškota
Vse sestavine zmešamo in oblikujemo 6 piškotov. Pečemo 10 minut na 180 °C.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovenske mlečne izdelke in sadje
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.