Matevž, pečenica in dušeno kislo zelje
Avtor recepta: Recepti z okusi Slovenije
Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
20 minut
Skupni čas
35 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
2
Sezona
Jesen, Zima
Sestavine:
- 400 g krompirja
- 2 para pečenic
- 400 g kuhanega fižola
- oljčno olje
- 3 stroki česna
- 400 g kislega zelja
- 2 lovorova lista
- sol in poper
Postopek:
Pečenice damo v lonec, jih prekrijemo z vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in klobase v pokritem loncu kuhamo še slabih 15 minut.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in do mehkega skuhamo v slani vodi. Česen narežemo na lističe in ga popražimo na olju, da zadiši.
Dodamo kislo zelje, ki smo ga po potrebi sprali pod vodo, da ni preslano, lovorov list in še malce popražimo. Zalijemo z 2 dl vode in zavremo. Ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in zelje dušimo približno 10 minut ali tako dolgo, da se zmehča toliko, kot imamo najraje.
Kuhanemu krompirju odlijemo vodo. Ne zlijemo je proč, temveč jo prihranimo v skodelici. Krompirju dodamo kuhan fižol in oboje pretlačimo v pire. Po potrebi razredčimo s prihranjeno krompirjevo vodo. Pečenicam odlijemo vodo in jih zlato popečemo z vseh strani. Na krožnik razporedimo matevža, na vrh položimo zelje in pečenico.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kako do popolnega matevža?
Kuhan krompir vedno pretlačite, ko je še vroč, in mu postopoma primešajte fižol. Tako boste dobili rahlo in enotno teksturo, brez grudic.