Telečji hrbet s čebulo
Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar








Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
35 minut
Skupni čas
1 ura 5 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Pomlad
Sestavine:
Pečen telečji hrbet
- 1 kg slovenskega telečjega hrbta brez kosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- rdeča paprika v prahu
- česen v prahu
- sveži timijan
- sojina omaka
- 50 g cvetličnega medu
- čebula v prahu
- gorčica v prahu
- nerafinirano sončnično olje
- 150 g stopljenega masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- solni cvet
Ajdova kaša z lešniki
- 150 g ajdove kaše
- 2 sesekljani šalotki
- 50 g praženih sesekljanih lešnikov
- 50 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol in poper
Mlada čebula
- 4 mlade čebule
- 100 g tekočega jogurta
- sol
Ostalo
- telečja temna omaka
Postopek:
Telečji hrbet premažemo z medom in vanj dobro utremo vse suhe začimbe skupaj s timijanom. Zavijemo v folijo in pustimo marinirati preko noči. Na vročem žaru opečemo hrbet iz vseh strani. Med peko meso obračamo in s čopičem večkrat premažemo z raztopljenim maslom. Pečemo toliko časa, da meso doseže središčno temperaturo 55 °C. Pečeno meso pustimo počivati približno 10 minut in ga nato narežemo na rezine. Začinimo s solnim cvetom.
V posodi zavremo 1 liter vode in še vrelo prelijemo preko ajdove kaše. Pustimo počivati 15 minut in precedimo. V ponvi segrejemo maslo in šalotko zlato rumeno prepražimo. Dodamo lešnike in ajdovo kašo ter premešamo. Začinimo s soljo in poprom.
Čebulam odrežemo bele dele in jih po dolgem prerežemo na polovico. Začinimo s soljo in na suho zapečemo na žaru, dokler se ne poznajo črne sledi. Zelene dele narežemo na tanke rezine in premešamo z jogurtom ter začinimo s soljo.
Omako segrejemo in prelijemo preko mesa.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovenske mesne in mlečne izdelke
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.
Priročen nasvet
02
Za najbolj poln okus
Pri pečenju mesa je ključno, da ga po peki pustite počivati vsaj 10 minut – tako bo ostalo sočno in enakomerno razporedilo sokove.