Nacionalna shema

Evropska shema

Jabolčna pita z vanilijevo kremo

Martina Breznik je klasično jabolčno pito povzdignila na novo raven s puhasto meringo in svilnato vanilijevo kremo. Krhko testo se odlično dopolnjuje z nežnim nadevom iz sočnih jabolk, medtem ko bogata vanilijeva krema doda piko na i. Topla in dišeča pita je popolna zaključna nota vsakega obroka – domačnost, ki razvaja z vsakim grižljajem.

Avtor recepta: chefinja Martina Breznik

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

45 minut

Skupni čas

1 ura 15 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Pomlad

Sestavine:

Testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • ščepec soli
  • 1 vanilijev strok

Nadev

  • 3 jabolka
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 3 ščepci cimeta
  • 250 g skute z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 250 g smetane
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak

Meringa

  • 3 beljaki
  • sladkor po okusu

Vanilijeva krema

  • 100 ml mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 250 ml smetane z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 3 žlice sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 čepek ruma
  • 1 strok vanilije

Sadna solata

  • 150 g svežih malin
  • 150 g svežih jagod
  • 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
  • solni cvet
  • pomladna divja zelišča

Postopek:

Priprava testa

V večjo skledo presejemo moko, dodamo sladkor, ščepec soli in izpraskano sredico vanilijevega stroka. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno povežejo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in ga z rokami ali mešalnikom vmešamo v moko. Dodamo mleko in rumenjaka ter pregnetemo, da se vse poveže v gladko testo.
Oblikujemo testo v kroglo, ovijemo v plastično folijo in pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo in ga položimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Testo z roko enakomerno oblikujemo po pekaču. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 20 minut, dokler ne postane zlato rjavo.

Priprava nadeva


Jabolka narežemo na tanke krhlje in jih enakomerno položimo na predpečeno testo. Jabolka potresemo s 3 žlicami sladkorja, cimetom in vanilijevim sladkorjem. V mešalniku zmešamo skuto, smetano in 3 žlice sladkorja. Dodamo dve celi jajci in rumenjak, vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno maso. Maso vlijemo na jabolka in enakomerno razporedimo. Pito damo nazaj v pečico in pečemo še 25 minut na 180 °C do zlato rjave barve. Ko je pita pečena, jo pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi, približno 30 minut.

Priprava meringe

Beljake stepemo in postopoma dodajamo sladkor, da dobimo trdi sneg. Stepene beljake nanesemo na ohlajeno pito z žlico ali dresirno vrečko. Pito postavimo v pečico na 180 °C in pečemo še 4 minute, da beljaki rahlo porjavijo.

Priprava vanilijeve kreme

V kozico vlijemo mleko in smetano, dodamo polovico sladkorja ter semena iz vanilijevega stroka. Če vanilijevega stroka nimamo, uporabimo vanilijev sladkor. Mešanico segrevamo, dokler ne zavre, nato jo pustimo rahlo vreti 3 do 5 minut. Medtem z mešalnikom stepemo rumenjake z drugo polovico sladkorja. Kozico odstavimo z ognja in z metlico počasi vmešamo stepene rumenjake. Ves čas mešamo, dokler ne dobimo gladke, kremaste omake. Po želji dodamo ščepec ruma.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovenske mlečne izdelke in sadje

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Priročen nasvet

02

Za najbolj poln okus

Za še bolj intenziven okus v nadev dodajte nekaj kapljic limoninega soka – ta bo poudaril sladkost jabolk in osvežil celoten okus pite.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito