Jabolčna pita z vanilijevo kremo
Avtor recepta: chefinja Martina Breznik










Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 15 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Pomlad
Sestavine:
Testo
- 250 g moke
- 125 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 2 žlici mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- ščepec soli
- 1 vanilijev strok
Nadev
- 3 jabolka
- 6 žlic sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja
- 3 ščepci cimeta
- 250 g skute z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 250 g smetane
- 2 jajci
- 1 rumenjak
Meringa
- 3 beljaki
- sladkor po okusu
Vanilijeva krema
- 100 ml mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 250 ml smetane z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 3 žlice sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 čepek ruma
- 1 strok vanilije
Sadna solata
- 150 g svežih malin
- 150 g svežih jagod
- 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
- solni cvet
- pomladna divja zelišča
Postopek:
Priprava testa
V večjo skledo presejemo moko, dodamo sladkor, ščepec soli in izpraskano sredico vanilijevega stroka. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno povežejo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in ga z rokami ali mešalnikom vmešamo v moko. Dodamo mleko in rumenjaka ter pregnetemo, da se vse poveže v gladko testo.
Oblikujemo testo v kroglo, ovijemo v plastično folijo in pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo in ga položimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Testo z roko enakomerno oblikujemo po pekaču. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 20 minut, dokler ne postane zlato rjavo.
Priprava nadeva
Jabolka narežemo na tanke krhlje in jih enakomerno položimo na predpečeno testo. Jabolka potresemo s 3 žlicami sladkorja, cimetom in vanilijevim sladkorjem. V mešalniku zmešamo skuto, smetano in 3 žlice sladkorja. Dodamo dve celi jajci in rumenjak, vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno maso. Maso vlijemo na jabolka in enakomerno razporedimo. Pito damo nazaj v pečico in pečemo še 25 minut na 180 °C do zlato rjave barve. Ko je pita pečena, jo pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi, približno 30 minut.
Priprava meringe
Beljake stepemo in postopoma dodajamo sladkor, da dobimo trdi sneg. Stepene beljake nanesemo na ohlajeno pito z žlico ali dresirno vrečko. Pito postavimo v pečico na 180 °C in pečemo še 4 minute, da beljaki rahlo porjavijo.
Priprava vanilijeve kreme
V kozico vlijemo mleko in smetano, dodamo polovico sladkorja ter semena iz vanilijevega stroka. Če vanilijevega stroka nimamo, uporabimo vanilijev sladkor. Mešanico segrevamo, dokler ne zavre, nato jo pustimo rahlo vreti 3 do 5 minut. Medtem z mešalnikom stepemo rumenjake z drugo polovico sladkorja. Kozico odstavimo z ognja in z metlico počasi vmešamo stepene rumenjake. Ves čas mešamo, dokler ne dobimo gladke, kremaste omake. Po želji dodamo ščepec ruma.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovenske mlečne izdelke in sadje
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.
Priročen nasvet
02
Za najbolj poln okus
Za še bolj intenziven okus v nadev dodajte nekaj kapljic limoninega soka – ta bo poudaril sladkost jabolk in osvežil celoten okus pite.