Figova marmelada
Čas priprave
10 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
40 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Jesen, Poletje
Sestavine:
- 1 kg slovenskih fig
- 500 g sladkorja
- sok ene limone
- malo naribane limonine lupine
Postopek:
Z zrelih fig odstranimo peclje, jih olupimo in razpolovimo.
V široki posodi karameliziramo polovico sladkorja. Dodamo fige, limonin sok in njeno lupino. Pustimo vreti 10 minut, nato dodamo preostanek sladkorja, ki smo ga pred tem pogreli v ločeni posodi. Kuhamo še 10 minut in stalno mešamo.
Marmelado vložimo v čiste kozarce, ki smo jih pred tem ogreli v pečici na 100 stopinjah Celzija. Pri rokovanju s kozarci se zaščitimo z debelimi rokavicami. Z marmelado jih napolnimo do roba. Pazimo, da robovi kozarcev ostanejo čisti in jih previdno zapremo. Ohlajamo jih 15 minut, in sicer obrnjene narobe.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporabimo slovenske fige
Ob nakupu fig bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo najdemo na različnih vrstah sadja. Zagotavlja namreč slovensko poreklo in višjo kakovost.
Priročen nasvet
02
Kako izbrati fige?
Za pripravo marmelade izberimo zrele in sočne fige. Če so fige zelo sladke, lahko zmanjšamo količino sladkorja.
Priročen nasvet
03
Shranjevanje marmelade
Marmelado shranjujmo v steriliziranih kozarcih na hladnem in temnem mestu. Tako bo ohranila svojo svežino in okus dlje časa.