Ajvar iz zelenih paradižnikov
Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 40 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Poletje
Sestavine:
- 3 kg zelenih paradižnikov
- 1 kg rdeče paprike
- 1 kg čebule
- 3 stroki česna
- 2 dl kisa za vlaganje
- 3 dl belega olja
- 5 dag sladkorja
- 5 dag soli
- 40 g gorčice (po okusu)
- 4 feferoni (po želji)
- poper
Postopek:
Očistimo paradižnik, papriko in čebulo ter jih zmeljemo na drobne koščke (lahko uporabimo mesoreznico). Zmes temeljito odcedimo in dušimo v večji posodi. Dodamo še kis, olje, sladkor in sol ter nežno mešamo.
Kuhanje končamo, ko zelenjava upade, torej približno eno uro oziroma takrat, ko zmes doseže ustrezno gostoto. Vmešamo stisnjen česen in gorčico, za bolj pekoči ajvar pa dodamo še feferone. Z ohlajenim ajvarjem napolnimo kozarce in jih dobro zatesnimo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Ne zavrzimo zelenjave
S tem, ko zavržemo hrano, zavržemo tudi vse vire, potrebne za njeno pridelavo. Če se zgodi, da zaradi vremena ne dozorijo vsi plodovi paradižnika, lahko za pripravo okusnega ajvarja uporabimo tudi zelene ali le delno obarvane plodove.
Priročen nasvet
02
Kam po lokalne sestavine?
Poglejte, kaj ponujajo kmetje v vaši bližini.