Repjača
Avtor recepta: projekt Kuhnapato
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
35 minut
Skupni čas
1 ura 5 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 35 dag ajdove moke
- 15 dag ostre pšenične moke
- 2,5 dl vrele vode
- sol
- 0,5 dl olja
Nadev
- 45 dag sveže naribane repe
- 1 l mleka za namakanje
- 30 dag skute »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2,5 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 žlici sladkorja
- ščepec cimeta, klinčkov
Premaz
- 1 jajce
- 1 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
Postopek:
Ajdovo moko poparimo z vrelo slano vodo in pustimo stati pol ure. Primešamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Nato testo razvaljamo 3 milimetre debelo in prerežemo na dva dela. Že dan prej olupimo in naribamo repo ter jo približno pol ure kuhamo v slani vodi, ki ji dodamo cimet in klinčke. Odcedimo in hladno namočimo v mleko, kjer naj ostane čez noč.
Odcejeno repo zmešamo z ostalimi sestavinami za nadev. Namažemo preko polovice testa, ki smo ga položili v namaščen pekač. Z drugo polovico testa pokrijemo nadev in ga premažemo z malo kisle smetane, ki smo ji primešali jajce. Pečemo v pečici približno 35 minut na 180 stopinjah.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kako pripraviti popolno testo za repjačo
Pri pripravi testa za repjačo uporabimo mlačno vodo in ga dobro pregnetemo, da bo gladko in prožno. Pustimo ga počivati vsaj 30 minut, da se razvijejo okusi in ga bomo lažje razvaljali.