Nacionalna shema

Evropska shema

Sarma kot nekoč – recept

Sarma je jed, ki jo mnogi povezujejo z zimskimi prazniki. Narejena je iz kislega zelja, mletega mesa in riža ter je priljubljena zaradi svoje bogate arome in nasitnosti. Priprava sarme zahteva nekaj časa, vendar se trud poplača z okusno jedjo, ki jo lahko pripravite vnaprej in pogrejete.

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

2 uri

Skupni čas

2 uri 30 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

8

Sezona

Zima

Sestavine:

  • 0,5 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine) »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 jajce
  • 1 košček prekajene slanine
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • 1 glava kislega zelja
  • sol in poper
  • 1 žlica svinjske masti
  • juha za zalivanje
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 0,5 žlice sladke paprike
  • 1 lonček kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • • začimbe: ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, bazilika

Postopek:

Mleto meso dobro pregnetemo, dodamo jajce, ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, baziliko, sol in poper. Riž operemo in ga na malo masti pražimo eno minuto.

Na segreti masti na rahlo prepražimo nasekljano čebulo, nato dodamo stisnjen česen, še malo popražimo, da zadiši. Popraženo čebulo in popražen riž dodamo k mesu in dobro pregnetemo. Po potrebi malo zalijemo z juho, da bo masa sočna. Maso razdelimo na 12 hlebčkov, ki jih nadevamo na zeljne liste in zavijemo.  Zeljnim listom predhodno odstranimo najtrše dele, da se sarme lažje zavijajo.

Ostanek zeljne glave zrežemo na rezance. Polovico rezancev posujemo na dno višje kozice. Prekajeno slanino zrežemo na kocke velikosti 1 cm, na hitro popražimo na masti in jih razporedimo na zeljne rezance v kozici.

Nanje nadevamo sarme. Na vrh posujemo ostanek zeljnih rezancev. Zalijemo z juho, v katero vmešamo paradižnikov koncentrat. Juhe naj bo toliko, da se lahko riž dobro skuha in napne. Po potrebi zalivamo. Sarme kuhamo pokrite na zmernem ognju uro in pol.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo lokalne sestavine

Pri izbiri sestavin za sarme bodimo pozorni, da izberemo čim več sestavin lokalnega izvora in označenih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči višjo kakovost in lokalno poreklo.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Priročen nasvet

02

Še okusnejša je naslednji dan

Drugi dan lahko sarme ponovno pogrejemo, omaki pa dodamo nekoliko svetlega prežganja, kateremu primešamo malo sladke paprike po okusu.

 

Priročen nasvet

03

Izbira mesa

Najbolje je, da uporabimo mešanico svinjskega in govejega mesa za bolj bogat in poln okus.

Priročen nasvet

04

Kako jih postreči

Sarme postrežemo s kislo smetano in pire krompirjem ali krompirjem v oblicah.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito