Nacionalna shema

Evropska shema

Slovenska potica – orehov nadev z rozinami

Slovenska potica z orehovim nadevom in rozinami je tradicionalna sladica, ki ne sme manjkati na nobeni praznični mizi. Z bogatim okusom orehov, sladkimi rozinami in mehkim testom bo navdušila vse generacije.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

40 minut

Skupni čas

1 ura

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Zima

Sestavine:

Testo

  • 1000 g bele pšenične moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g surovega masla
  • 120 g sladkorja
  • 10 g soli
  • 3 rumenjaki (60 g)
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 10 ml ruma
  • 500 ml mleka

Orehov nadev

  • 1000 g zmletih orehovih jedrc
  • 200 g sladkorja
  • 100 g surovega masla
  • 3 beljaki (90 g)
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 1-2 noževi konici cimeta ali vsaj 3 mg
  • 600 ml mleka
  • 100 g rozin
  • 0,5 dl ruma (za rozine)

Postopek:

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.

A: brez vzhajanja

Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo  in potico vzhajamo ter spečemo.

B: z vzhajanjem

Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in  pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5-1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Priprava orehovega nadeva in potice:

  1. Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo.
  2. Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še beljake ali stepen sneg iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
  3. Testo razvaljamo na debelino mezinca oz. vsaj 0,4cm do 1,5.
  4. Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov. Po namazanem testu enakomerno potresemo prebrane in oprane rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu (opcija – brez predhodnega namakanja v rum).
  5. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 900 g orehovega nadeva in vsaj 100 g suhih rozin.
  6. Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1 -2 zavoja več.
    Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
  7. Potico v pekaču pustimo vzhajati.
  8. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160–180°C vsaj 40 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
  9. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
  10. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Potica je slovenska kraljica sladic

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.

Priročen nasvet

02

Najboljša je potica iz sestavin slovenskega porekla

Čim več sestavin za okusno in slastno potico lahko kupite pri vam najbližjem kmetu. Seznam ponudnikov najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito