Slovenska potica – orehov nadev z rozinami
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
Testo
- 1000 g bele pšenične moke
- 30 g kvasa
- 100 g surovega masla
- 120 g sladkorja
- 10 g soli
- 3 rumenjaki (60 g)
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 10 ml ruma
- 500 ml mleka
Orehov nadev
- 1000 g zmletih orehovih jedrc
- 200 g sladkorja
- 100 g surovega masla
- 3 beljaki (90 g)
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 1-2 noževi konici cimeta ali vsaj 3 mg
- 600 ml mleka
- 100 g rozin
- 0,5 dl ruma (za rozine)
Postopek:
Priprava testa:
Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
A: brez vzhajanja
Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo in potico vzhajamo ter spečemo.
B: z vzhajanjem
Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5-1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
Priprava orehovega nadeva in potice:
- Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo.
- Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še beljake ali stepen sneg iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
- Testo razvaljamo na debelino mezinca oz. vsaj 0,4cm do 1,5.
- Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov. Po namazanem testu enakomerno potresemo prebrane in oprane rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu (opcija – brez predhodnega namakanja v rum).
- Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 900 g orehovega nadeva in vsaj 100 g suhih rozin.
- Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1 -2 zavoja več.
Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati. - Potico v pekaču pustimo vzhajati.
- Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160–180°C vsaj 40 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
- Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
- Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Potica je slovenska kraljica sladic
Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.
Priročen nasvet
02
Najboljša je potica iz sestavin slovenskega porekla
Čim več sestavin za okusno in slastno potico lahko kupite pri vam najbližjem kmetu. Seznam ponudnikov najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.