Ajdnek – recept
Avtor recepta: projekt Kuhnapato
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura 10 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 0,5 kg ajdove moke
- 0,3 kg pšenične moke
- 7 dl vrele vode
- sol
- kvasec
Kvasec
- 6 dag kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 4 žlice toplega mleka
Nadev
- 0,5 kg mletih orehov
- 2,5-3 dl medu
- 5 dl mlačnega mleka za preliv
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in ohlajeni masi dodamo pšenično moko, kvasec in sol. Zamesimo rahlo testo.
Medtem orehe zmešamo z mlačnim medom.
V namaščen pekač vlijemo tretjino testa, pokapljamo z orehi in to ponovimo še dvakrat. Na vrhu naj ostane testo, ki ga prelijemo z mlekom.
Vse skupaj pustimo vzhajati 20 minut, nekajkrat na rahlo prebodemo in pečemo v pečici na 180 stopinjah približno 40 minut. Pečenega posujemo s sladkorjem v prahu.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Naj bodo sestavine slovenskega porekla
Kakovostne izdelke, pridelane lokalno, lahko dobite tudi na kmetijah v vaši bližini. Ponudnike poiščite na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Priročen nasvet
02
Kako izboljšati ajdnek
Nadev lahko obogatite z naribano limonino lupinico ali ščepcem cimeta za dodatno aromo.