Kruhov narastek z jabolki in orehi
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Jesen, Pomlad, Zima
Sestavine:
- 600 g jabolk »izbrana kakovost – Slovenija«
- 100 g hojevega medu
- 5 dag mletih orehov
- sok 1 limone
- 350 g belega kruha
- 2,5 dl sladke smetane
- sol
- cimet
Postopek:
Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom in limoninim sokom ter ščepcem soli.
Kruh narežemo na kocke. V posodici zmešamo sladko smetano, lahko dodamo tudi malo mleka ali skute, in jajci.
Pekač obložimo s peki papirjem. Dno pekača obložimo s plastjo kruha, ki smo ga predhodno namočili z mešanico sladke smetane in jajc.
Nato damo plast jabolk in posujemo z mletimi orehi. Nadaljujemo s kruhom, nato zopet z jabolki. To delamo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Če nam ostane smetanov preliv, z njim prelijemo vrhnjo plast.
Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah Celzija oziroma do zlato rjave barve. Še toplo pokapljamo z medom.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Odlična malica za v službo
Narastek je slasten tudi naslednji dan, saj se dodatno prepoji s sokovi. Če nam kakšen kos ostane, ga ne zavrzimo, ampak ga prihranimo za malico.
Priročen nasvet
02
Uporabimo slovenska jabolka
Ob nakupu jabolk bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo najdemo na različnih vrstah sadja. Zagotavlja namreč slovensko poreklo in višjo kakovost.