Nacionalna shema

Evropska shema

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek je priljubljena sladica iz tankega testa, napolnjena z naribanimi jabolki, cimetom, sladkorjem in pogosto tudi rozinami.

Čas priprave

55 minut

Čas kuhanja

45 minut

Skupni čas

1 ura 40 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

8

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Nadev

  • 1 kg jabolk z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 80 g sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • cimet
  • po želji še maslo in rozine
  • če so jabolka zelo sočna, dodamo drobtine

Vlečeno testo

  • 350 g moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica kisa
  • 1,5 dcl mlačne vode
  • 0,5 žličke soli

Postopek:

Moko stresemo na delovno površino v kupček in na vrhu izdolbemo jamico, v katero umešamo jajce. Med mešanjem dodajamo vodo, v kateri smo stopili sol, in kis ter s prsti dobro premešamo dokler ga ne začnemo gnesti, da postane elastično. Testo naoljimo in položimo za pol ure v toplo keramično posodico, ki jo pokrijemo s krožnikom in tako preprečimo, da bi se testo sušilo.

Ko je pol ure počivalo, testo na pomokani tkanini najprej tanko razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo Nato začnemo vleči in sicer testo od strani rahlo dvignemo, in nežno s prsti s spodnje strani drsimo proti robu ter tako testo z rahlim dotikanjem z vseh strani raztezamo. Testo tako postopno vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo.

Na razvlečeno testo polagamo jabolčni nadev in ga enakomerno razvrstimo. Nanj lahko na tanko narežemo maslo in posujemo rozine. Če so jabolka zelo sočna dodajte tudi drobtine.

Testo nežno zvijemo. Pri tem smo pozorni, da zelo dobro zapremo konice in ga nato previdno položimo v pekač. Pečemo 45 minut do eno uro pri 180 stopinjah Celzija. Nekatere gospodinje štrudelj pred peko namažejo s stopljenim maslom, druge s tekočo sladko smetano ali celo z jajcem. Ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberite slovenska jabolka

Želite kupiti sočna jabolka slovenskih pridelovalcev in se sprašujete, kako jih prepoznati? Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.

 

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito