Domač kruh: velikonočna pletenka – recept
Čas priprave
1 ura 30 minut
Čas kuhanja
50 minut
Skupni čas
2 uri 20 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
8
Sezona
Pomlad
Sestavine:
- 700 g moke
- 3 ščepci soli
- 70 g masla
- 3 žlice kisle smetane
- naribana lupina ene bio limone
Postopek:
Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se aktivira.
V posodi zamesimo moko, sol, zmehčano maslo, kislo smetano in limonino lupino. Ko je pripravljen, dodamo kvasec in sestavine dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo počivati dobro uro.
Pekač namažemo z maslom. Testo razvaljamo na 3 cm in prerežemo po dolžini ter začnemo s prepletanjem. Pleteno testo predenemo v pekač in pustimo vzhajati še 30 minut.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Testo tik pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali žlico olja.
20 minut pečemo pri 200 stopinjah Celzija, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj Celzija. Če želimo, da je kruh svetlejše rjave barve, ga prekrijemo s peki papirjem, če pa želimo temnejšo barvo, ga prekrijemo kasneje. Po 50 minutah je velikonočna pletenka pečena.
Recept smo povzeli po spletni strani Sladko slane brbončice
Avtor fotografije: Selma Bizjak
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kako doseči zlato skorjico na kruhu?
Za lepo zlato skorjico kruh tik pred peko premažite z mešanico mleka in rumenjaka. Med peko ustvarite paro v pečici tako, da na dno postavite posodico z vodo.