Nacionalna shema

Evropska shema

Idrijski žlikrofi

Naša zajamčena tradicionalna posebnost, Idrijski žlikrofi, so narodna jed. Pripravljeni so iz testa, ki je polnjeno s krompirjevim nadevom in imajo značilno obliko. Sodijo med polnjene testenine. Recept v nadaljevanju smo povzeli po specifikaciji o označbi tradicionalnega ugleda za Idrijske žlikrofe. Iz zapisanih sestavin bomo pripravili 150 idrijskih žlikrofov.

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

10 minut

Skupni čas

40 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

  • 300 g bele moke (tip 400 ali 500)
  • 1-2 jajci
  • olje
  • voda ali mleko, ki ju uporabimo po potrebi, da je testo zares mehko

Nadev

  • 500 g toplega pretlačenega krompirja (izberite sorto z manjšo vsebnostjo vode)
  • 50 g maščobe (ocvirkove masti oziroma zaseke ali prekajene sesekljane slanine)
  • 50 g čebule
  • drobnjak
  • majaron, črni poper, sol

Postopek:

Priprava testa:

Iz sestavin zamesimo mehko testo, ki mora postati prožno in elastično. Ko je pravo, se ne prijemlje rok in deske, če pa ga prerežemo, je dovolj gosto in brez zračnih mehurčkov. Oblikovani hlebček pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Priprava nadeva:

Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in še toplega pretlačimo. Dodamo sol in maščobo. Čebulo prepražimo in primešamo krompirju skupaj z začimbami. Sestavine premešamo in ugnetemo v voljno zmes. Če je nadev drobljiv, mu lahko dodamo maščobo.

Priprava žlikrofov:

Tanko razvaljamo testo na 1 do 2 milimetra iz nadeva pa pripravimo za lešnik velike kroglice s premerom od 1 do 1,5 centimetra.

Na rob razvaljanega testa položimo eno vrsto kroglic nadeva v razmaku enega prsta. Prvo vrsto zavijemo in s prsti pritisnemo testo med kroglicami. Testo zavijemo še enkrat in odrežemo rob.

Med kroglicami ponovno nežno pritisnemo testo, da se sprime, nato pa v sredini med kroglicami prerežemo. Robove posamičnih zavitkov, žlikrofov ponovno nežno stisnemo, da jih popolnoma zapremo. Pri tem pazimo, da ohranimo obliko metuljčka. Vsak žlikrof na vrhu preko kroglice nežno potlačimo in tako ustvarimo značilni videz klobuka.

S pripravo nadaljujemo po vrstah.

Žlikrofe položimo v slan krop in jih pokrite kuhamo dokler voda ponovno ne zavre in žlikrofi priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz posode in polagamo na servirni krožnik.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Kulinarična posebnost

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito