Hitri pustni krofi – recept
Zahtevnost
Srednje
Sezona
Pomlad
Sestavine:
Postopek:
Sestavine:
- 250 g gladke moke tip 500
- 250 g ostre moke
- 2,5 dag svežega kvasa
- 2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 0,5 dcl olja
- 4 rumenjaki
- 1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 vanilin sladkor
- pol žličke soli
- 30 g rjavega sladkorja
- 3 žličke ruma
- nastrgana lupinica ene limone
- marelična marmelada ali lešnikov namaz za nadev
- mleti sladkor za posipanje
- olje za cvrtje
Priprava:
V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno 10 minut. Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami do bro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.
Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo kasneje že krofi.
Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.
Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in ponovno pustimo vzhajati.
V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.
Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato krofe nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.
Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Za polnjenje nadeva uporabimo brizgalko.
Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.
Ostale pustne recepte lahko preberete tukaj.
Preberite tudi:
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.