Nacionalna shema

Evropska shema

Velikonočni jagenjček

Velikonočni jagenjček vas bo očaral z odličnim okusom, svežino in ob pravilni pripravi tudi izjemno mehkobo.

Čas priprave

25 minut

Čas kuhanja

55 minut

Skupni čas

1 ura 20 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Pomlad

Sestavine:

  • 1 jagenjčkovo stegno
  • 2 žlici grobe morske soli
  • 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra
  • 3 stroki sesekljanega česna
  • 2 žlici svežega rožmarina
  • 2 žlici gorčice
  • 20 zelenih oliv brez koščic
  • olivno olje
  • 2 koščka masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 dcl rdečega vina
  • 2 dcl jušne osnove

Postopek:

S stegna obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pa pustimo. Meso po vrhu narahlo parkrat zarežemo v dolžini 2 cm.

Zmešamo sol, poper, česen, gorčico, sveži rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešamo, da dobimo zeliščno pasto. Z njo meso enakomerno namažemo po vsej površini. Meso naj nato v hladilniku počiva vsaj pol ure, zavito v plastično folijo. Dlje časa, ko bo meso namazano počivalo, več okusa bo pustil zeliščni premaz v mesu.

Pred pečenjem pečico dobro segrejmo na 220 stopinj Celzija.

Najprej na štedilniku dobro segrejemo ponev in nato v njej še izdatno količino olivnega olja. Položimo nanjo meso in ga opečemo z ene strani, dodamo dve kocki masla in ga popecimo še z druge strani. Dodamo ostale olive, zalijemo z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušimo, da alkohol v vinu povre.

Nato s ponvijo vred meso prestavimo v pečico, da se bo peklo naprej. Zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecimo približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kosti. Temperaturo v pečici nato povečamo na 220 stopinj Celzija in počakamo, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemimo iz pečice, ga preložimo na krožnik, ga pokrijemo z aluminijasto folijo ter pred postrežbo nekoliko počakamo.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Jagnjetina za kulinarične sladokusce

V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta, meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Najbolje je, da izberete lokalno meso.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito