Velikonočni jagenjček – recept
Sestavine:
Postopek:
Jagnjetina za kulinarične sladokusce
V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta, meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Najbolje je, da izberete lokalno meso.
Sestavine:
- 1 jagenjčkovo stegno
- 2 žlici grobe morske soli
- 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra
- 3 stroke sesekljanega česna
- 2 žlici svežega rožmarina
- 2 žlici gorčice
- 20 zelenih oliv brez koščic
- olivno olje
- 2 koščka masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 dcl rdečega vina
- 2 dcl jušne osnove
Priprava:
S stegna obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pa pustimo. Meso po vrhu narahlo parkrat zarežemo v dolžini 2 cm.
Zmešamo sol, poper, česen, gorčico, sveži rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešamo, da dobimo zeliščno pasto. Z njo meso enakomerno namažemo po vsej površini. Meso naj nato v hladilniku počiva vsaj pol ure, zavito v plastično folijo. Dlje časa, ko bo meso namazano počivalo, več okusa bo pustil zeliščni premaz v mesu.
Pred pečenjem pečico dobro segrejmo na 220 stopinj Celzija.
Najprej na štedilniku dobro segrejemo ponev in nato v njej še izdatno količino olivnega olja. Položimo nanjo meso in ga opečemo z ene strani, dodamo dve kocki masla in ga popecimo še z druge strani. Dodamo ostale olive, zalijemo z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušimo, da alkohol v vinu povre.
Nato s ponvijo vred meso prestavimo v pečico, da se bo peklo naprej. Zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecimo približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kosti. Temperaturo v pečici nato povečamo na 220 stopinj Celzija in počakamo, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemimo iz pečice, ga preložimo na krožnik, ga pokrijemo z aluminijasto folijo ter pred postrežbo nekoliko počakamo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.