Božični kruh
Čas priprave
1 ura 40 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
2 uri 40 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
- 42 g kvasa
- 125 g sladkorja
- 250 ml toplega mleka
- 300 g bele moke
- 200 g ržene moke
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 200 g masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 ščepca soli
- 80 g orehov
- 80 g lešnikov
- 80 g rozin
- 80 g suhih sliv
- 70 g sladkorja v prahu
Postopek:
V posebno skledico nadrobimo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja in 4 žlice mlačnega mleka. Gladko razmešamo in tako pripravljen kvasec pustimo vzhajati približno 15 minut. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v kateri raztopimo maslo. V večjo skledo presejemo moko in dodamo vaniljev ter preostali sladkor.
V skledo z moko počasi prilivamo preostalo mlačno mleko in pri tem z leseno kuhalnico stalno mešamo. Dodamo raztopljeno maslo, ščepec soli in vzhajani kvas ter iz sestavin zamesimo gladko in nelepljivo testo.
Suho sadje in oreščke narežemo na koščke, dodamo testu in testo še enkrat dobro pregnetemo. Položimo ga v skledo in pustimo na toplem mestu vzhajati približno 60 minut.
Vzhajano testo damo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.
Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija in kolač pečemo 60 minut. Ohlajen božični kruh posujemo še z debelo plastjo sladkorja v prahu.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberite slovenske orehe in lešnike
V Sloveniji slovimo po odličnem lupinastem sadju, ki je na voljo vse leto.