Šparglji v pršutu – recept
Sestavine:
Postopek:
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 1 kg debelejših slovenskih zelenih špargljev
- 10 dag kraškega pršuta v rezinah
- 1–2 žlički oljčnega olja Slovenske Istre
- poper
- riban trdi sir z oznako izbrana kakovost – Slovenija
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Najprej špargljem odrežemo debele, olesenele konice. Priporočljivo je, da uporabimo malce debelejše šparglje, saj bomo lažje ovili pršut in se v pečici ne bodo tako izsušili. Vzemimo rezine kraškega pršuta in okrog vsakega ovijmo eno rezino. Položimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in malce pokapamo z oljčnim oljem. Potresemo jih s poprom.
Šparglje pečemo približno 8 do 10 minut. Pečeni so svetlo zelene barve in jih lahko preluknjamo z vilicami.
Pred postrežbo jih posujemo z naribanim trdim sirom.
S hrano ravnajmo odgovorno
V pršutu pečeni šparglji so odlični tudi hladni in jih lahko shranimo za kasneje. Pomembno je, da hrane ne mečemo v smeti in čim bolj prispevamo k zmanjšanju količine zavržkov.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.